Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σύσταση επιτροπής για διαμόρφωση ενιαίας τελικής πρόταση επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τον εθνικό δρυμό Ολύμπου αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη στην Π.Ε.Πιερίας


Σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη, με θέμα την υποβολή τελικών προτάσεων όσον αφορά τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προεδρικού διατάγματος Ν.3937/2011 «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 

Σύσταση επιτροπής που θα διαμορφώσει ενιαία τελική πρόταση και θα την καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφασίστηκε στο τέλος της σύσκεψης. Η επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρη Ρουκά, το Βιολόγο- Περιβαλλοντολόγο και πρώην Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Αντώνη Ζαρκανέλα, το Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριο Φαρμάκη, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα συνεδριάσει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 προκειμένου να συγκεντρώσει και να μελετήσει όλες τις υποβληθείσες προτάσεις των φορέων με σκοπό να συντάξει ενιαία τελική πρόταση. 

Στην ανάδειξη του Ολύμπου αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, επισημαίνοντας το έντονο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προβάλει τον Όλυμπο αλλά και εναλλακτικές μορφές τουρισμού πέραν του κλασσικού διπτυχου « ήλιος- θάλασσα». 

Για μια ήπια επενδυτική ανάπτυξη του Ολύμπου έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Η κ. Μαυρίδου μίλησε για δημιουργία μυθολογικού πάρκου, Πανεπιστημίου Ολύμπου, ανάδειξη των παλαιών οικισμών του Ολύμπου, παραγωγή προϊόντων με την ονομασία ΄΄Όλυμπος΄΄, πάντα με γνώμονα τις οικολογικές ανησυχίες και την προστασία της περιοχής. 

«Το μέλημα της Π.Ε.Πιερίας είναι η αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με την τοποθέτηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε σημεία που να μην δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας που εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης χρυσής τομής που και τον Δρυμό θα προστατεύει στην πράξη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δε θα απαγορεύει. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης που διεξήχθη σε καλό κλίμα οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις αλλά και τις ενστάσεις τους αναφορικά με τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προεδρικού διατάγματος, λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα του θέματος καθώς το τελικό σχέδιο θα είναι δεσμευτικό για τις επόμενες γενιές. 

Η υπο προϋποθέσεις ήπιας μορφής ανάπτυξη πάντα σε συνδυασμό με το σεβασμό και την προστασία της φύσης αποτέλεσε τοποθέτηση των περισσοτέρων φορέων, που υπερθεμάτιζαν στις προτάσεις του Δήμου Δίου- Ολύμπου. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν και τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για αυστηρά περιορισμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη δίνοντας έμφαση στη διατήρηση, βελτίωση, ανάδειξη και προστασία των φυσικών χαρακτηριστικών του Ολύμπου. 

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημήτρης Τσιμήτρης και Νικόλαος Μακρίδης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. του Αγίου Διονυσίου, πατέρας Μάξιμος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, Γεώργιος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεαδάκης, ο Βαγγέλης Γιαννικός από τον ΕΟΣ Λιτοχώρου, η Μαρία Ζολώτα και ο Κωνσταντίνος Ζολώτας από το Καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός", ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, Τάκης Λεμονόπουλος εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Κατερίνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δίου- Ολύμπου, Γιώργος Κωτούλης, ο τ. αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κωνσταντίνος Γιάντσιος, ο Νικόλαος Χουσουρίδης εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Πιερίας, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Θεόδωρος Αγοραστός, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, Αθανάσιος Μπίντας καθώς και εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου