Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Πραγματοποιήθηκε υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε.Πιερίας

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και χιονοπτώσεις της νέας χειμερινής περιόδου, πραγματοποιήθηκε υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ως Πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π., την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας.  

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Τσαϊλίδης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας, Σοφία Παπαδοπούλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, Γιάννης Καραλιάς, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο Αντιδήμαρχος Δίου- Ολύμπου, Πέτρος Κιάφας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πιερίας, Χρήστος Συγκερίδης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Πιερίας, Παρασκευή Χέδα, εκπρόσωπος του στρατού, του Λιμεναρχείου Κατερίνης, του Νοσοκομείου Κατερίνης, της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πιερίας, εκπρόσωποι της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», εκπρόσωποι του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας, της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας & Διάσωσης Ν.Πιερίας, της Εθελοντικής ομάδας Διάσωσης – Δασοπυρόσβεσης Περιβαλλοντικής & Πολιτικής Προστασίας Πιερίας και της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ετοιμότητα των υπηρεσιών, όσον αφορά στην προμήθεια υλικών, στην επάρκεια τόσο του προσωπικού όσο και των μηχανημάτων αλλά και στις ενέργειες του κάθε φορέα στη ζώνη δικαιοδοσίας του. 

Αγαστή συνεργασία, ετοιμότητα και επαγρύπνηση από όλους τους αρμόδιους φορείς ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. «Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της σε δύσκολες συνθήκες για να μην τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και οι περιουσίες των πολιτών» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου. 

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, ζήτησε τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων πάντα με γνώμονα την προστασία του πολίτη και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες πριν ταξιδέψουν να φροντίζουν να ενημερώνονται για τα καιρικά φαινόμενα, να εφοδιάζονται με αντιολισθητικές αλυσίδες και να σέβονται τις εντολές των αρχών. 

Ο κ. Κοκολάκης ενημέρωσε τους παρισταμένους, ότι οι αρμοδιότητες ευθύνης αποχιονισμού τόσο του εθνικού όσο και του επαρχιακού δικτύου ( εκτός της ΠΑΘΕ) έχουν περιέλθει πλέον στης περιφέρειες. Παράλληλα , πρότεινε ο κάθε δήμος να συντονίσει το τοπικό συντονιστικό του όργανο προκειμένου να αποφασίσει για την προμήθεια αλατιού, για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και ειδικότερα τόνισε την ανάγκη σύνταξης σχεδίου δράσης αποχιονισμού σε δρόμους κατά προτεραιότητα. 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας, Σοφία Παπαδοπούλου, αποσαφήνισε τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στους δήμους με τον «Καλλικράτη» ( π.χ προμήθεια αλατιού, κατάρτιση σχεδίου αποχιονισμού για το οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς τους, κλείσιμο των σχολείων, σύνταξη λίστας νεφροπαθών που τυχόν εγκλωβιστούν σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων και θα πρέπει να διακομισθούν στο νοσοκομείο, άσκηση εποπτείας των ΤΟΕΒ κ.α ), πρότεινε την εφαρμογή της εγκυκλίου της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες ( π.χ. καθαρισμός ρεμάτων, ποταμών, φρεατίων κ.α.) υπέδειξε τη σύνταξη μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για τη συνδρομή τους σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ( π.χ μεταφορά πληθυσμού με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, απομάκρυνση οχημάτων από το οδικό δίκτυο με γερανοφόρα κ.α) και εξέφρασε την ανάγκη επισήμανσης επικίνδυνων σημείων π.χ διασταύρωση δρόμων με χειμαρρους χωρίς γέφυρα, για την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων πχ. αυξημένη επιτήρηση ακόμη και διακοπή της κυκλοφορίας. 

Ευχές για ομαλή χειμερινή περίοδο, συστάσεις για συνεργασία- συντονισμό των αρμόδιων φορέων, τήρηση των οδηγιών των αρχών ( αστυνομία, πυροσβεστική κ.α ) από τους πολίτες καθώς και προτάσεις για προληπτικά μέτρα αλλά και δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους εξέφρασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου