Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Διαβάστε τις καταστροφικές συνέπειες από ένα "κούρεμα" του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους κατά 50%

"Οι «πανηγυρισμοί» της 21ης Ιουλίου και ο μπαρμπέρης με την ψιλή!" του Ξενοφώντα Ε. Μπαραλιάκου ( 12/10/2011 )



Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, το βράδυ της 21ης Ιουλίου για την «μεγάλη επιτυχία» και την «μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε» ώστε «οι θυσίες να πιάσουν τόπο», να «μην χρεοκοπήσουμε και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας»!

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο το αποκαλούμενο μάλιστα και Ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, «χωρίς να χρειαστούν νέα φορολογικά μέτρα, αντιθέτως σιγά σιγά θα υπήρχε και ελάφρυνση των φορολογουμένων».

Τα βασικά που προέβλεπαν λοιπόν οι αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup της 21ης Ιουλίου σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας ήταν:

1ον Ένα νέο πακέτο στήριξης χρησιμοποιώντας κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) συνολικής αξίας 109 δις Ευρώ για την πλήρη κάλυψη του χρηματικού ελλείμματος της χώρας, με επιμήκυνση της λήξης των μελλοντικών δανείων από 7,5 χρόνια σε 15 με 30 χρόνια και 10ετή περίοδο χάριτος ενώ το επιτόκιο θα κυμαινόταν στο 3,5% .

2ον Το PSΙ (Private Sector Involvement) την «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη συμμετοχή δηλαδή στο πρόγραμμα «ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων», πραγματοποιώντας αυτομάτως ζημιά 21% («κούρεμα») στα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.Αυτό θα γινόταν βέβαια με τη συγκατάθεσή τους, συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη διαδικασία, αντικαθιστώντας τα Ελληνικά ομόλογα με νέας μεγαλύτερης διάρκειας, μικρότερης όμως απόδοσης και ονομαστικής αξίας.
Σήμερα δυόμισι μήνες μετά όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα αναθεωρηθεί και ο λόγος είναι προφανής: Η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους και απομακρύνεται από το συνολικό σχέδιο της Ευρώπης.

Μέρκελ και Σαρκοζί θα αποφασίσουν εκ νέου για εμάς χωρίς εμάς (είναι εντυπωσιακή η απουσία της επίσημης Ελλάδας από όλες τις διαπραγματεύσεις). Ήδη την προηγούμενη Κυριακή συζήτησαν για το νέο σχέδιο δράσης σωτηρίας της Ελλάδος (αλλά κυρίως των τραπεζών τους) και οι φήμες για αύξηση του «κουρέματος » του ελληνικού χρέους στο 50-60% διαρρέουν, άσχετα εάν στις δηλώσεις τους και οι δύο ήταν γενικόλογοι και θεωρητικοί.

Γνωστό είναι άλλωστε ότι ο Γάλλος θέλει μικρό «κούρεμα» για το λόγο ότι οι τράπεζες της χώρας του είναι πολύ εκτεθειμένες στα Ελληνικά ομόλογα και αυτομάτως «γράφουν» μεγάλες ζημίες, αλλά τελικά όλα δείχνουν ότι κουμάντο κάνει η Γερμανία που εχει και την μικρότερη έκθεση άρα και τις μικρότερες ζημίες.

Αλλά και ο Ζαν Κλον Τρισέ αντιδρά στο γενναίο κούρεμα, μιας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας προΐστανται, έχει στην κατοχή της Ελληνικά Ομόλογα αξίας 53 δις ευρώ.

Το λεγόμενο «κούρεμα» ή haircut του Ελληνικού χρέους σημαίνει σε γενικές γραμμές ότι με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων Ευρωπαίων ιδιωτών και κρατών, θα πραγματοποιηθεί μια απομείωση του δημοσίου χρέους της χώρας μας κατά το ποσοστό που θα αποφασιστεί (21%, 30%, 40%, 50% κτλ).

Η Ελλάδα από το σημείο αυτό και μετά θα χρωστά αναλογικά λιγότερα διαγράφοντας το αντίστοιχο χρέος, διατηρούμενη όμως στο Ευρώ, χωρίς να κινδυνεύουν οι καταθέσεις, μειώνοντας σημαντικά τους πληρωτέους τόκους και τις δόσεις καταστώντας έτσι το χρέος της πλέον διαχειρίσιμο.

Ας δούμε όμως τις επιπτώσεις για την Ελλάδα ενός «κουρέματος» της τάξης του 50%. Αρχικά θεωρείται δεδομένος ο αποκλεισμός της χώρας μας για απροσδιόριστο χρόνο από τις αγορές. Οι δανειστές μας θα καλύπτουν την εξυπηρέτηση του χρέους και το Ελληνικό κράτος θα μεριμνά για τα του οίκου του. Άρα αναγκαία και ικανή συνθήκη η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για να καλυφθούν οι άμεσες εσωτερικές ανάγκες γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κράτος οδεύει προς στάση πληρωμών.

Θεωρείται βέβαιη η ενίσχυση από την Ευρωζώνη, η χρηματοδότηση της ανακεφαλαίωσης των Ελληνικών Τραπεζών γιατί η καταγραφή των ζημιών θα είναι μεγάλη, ενώ δεν μπορεί να εκτιμηθεί η συμπεριφορά των καταθετών. Το haircut 50% προφανώς να χαρακτηριστεί από τις αγορές «πιστωτικό γεγονός» δηλαδή χρεοκοπία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα μικρότερα έσοδα των ταμείων από τα ομόλογα, θα δυσκολέψουν τις πληρωμές των συντάξεων στην ώρα τους γι’ αυτό και εξετάζεται να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» και να αντικατασταθούν οι τίτλοι που κατέχουν με άλλους ίσης ονομαστικής αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας.

Μετά το «κούρεμα» ο οικονομικός έλεγχος της χώρας θα περάσει στα χέρια των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, θα ενισχυθεί η επιτήρηση της τρόϊκας και η συμμετοχή της στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις θα είναι περιορισμένη.

Από τον επόμενο του «κουρέματος» προϋπολογισμό, θα αφαιρεθούν 4 δις ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων.

Θα γίνει αναγκαστικά επανακεφαλαίωση και πιθανότητα κρατικοποίηση των τραπεζών, ενώ κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες θα οδηγηθούν σε λουκέτο μιας και προς το παρόν δεν προβλέπονται μέτρα στήριξης γι’ αυτές.

Ο χαρακτηρισμός του κουρέματος ως «πιστωτικό γεγονός» θα εκτοξεύσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου «CDS» ενώ εκτιμάται τα ποσά που θα πληρωθούν είναι της τάξεως των 80-100 δις ευρώ (με επιπτώσεις και στην Αμερική σε αυτή την περιπτωση) .

Το βιοτικό επίπεδο θα πέσει σε αναλογία με το ποσοστό του κουρέματος και η ελληνική κοινωνία θα επιστρέψει «απότομα» κάποιες δεκαετίες πίσω. Αυτό το «απότομα» είναι που δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε και το επιτελείο της κας Μέρκελ και αυτό είναι ίσως που κάνει όλους να προβληματίζονται έντονα. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα μειωθεί και άλλο, αλλά η αναγκαστική προτίμηση, λόγω χαμηλότερης τιμής, των ελληνικών προϊόντων (η μείωση στην αμοιβή εργασίας θα μετακυλήσει στα Ελληνικά προϊόντα και έτσι θα γίνουν πιο φθηνά και ανταγωνιστικά) θα δώσει ώθηση στην Ελληνική παραγωγή αφού θα αυξηθεί η ζήτηση.
Σαφώς όλη η κατάσταση με τις παραπάνω επιπτώσεις μας βάζει όλους σε ένα διαρκή προβληματισμό και μια συνεχή αβεβαιότητα.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή των τελευταίων 10ετιών. Δυστυχώς οι αποφάσεις για το μέλλον της, θα ληφθούν από τη Γερμανία και δευτερευόντως από την Γαλλία και ο ανηφορικός δρόμος για τους Έλληνες πολίτες θα γίνει καθημερινός Γολγοθάς.

Μπορεί ο κ. Λ.Παπαδήμος (πρώην  αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού) να λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιτεθεί σε ένα «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21% , αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά η απούσα Ελληνική Κυβέρνηση δεν δύναται ούτε να διαπραγματευθεί ούτε καν να διεκδικήσει.

Ξενοφών E. Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος
Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπρόσωπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 

Από το Ολύμπιο Βήμα:
http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=105825658

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου