Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ένα άγαλμα για τον Αλέξανδρο του πνεύματος και της ειρήνης

ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ» ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
* Γ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.
* Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Κατά τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, το άγαλμα που δώρισε στη γη της Μακεδονίας και το οποίο στήθηκε στον προαύλιο χώρο του «Αλεξάνδρειου Ιδρύματος» στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου, αυτό το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου δεν συμβολίζει τον Αλέξανδρο του πολέμου αλλά τον Αλέξανδρο του πνεύματος και της ειρήνης.
Γι αυτό, στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων που έγινε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011, ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μίλησε τελευταίος, λίγο πριν αποκαλύψει το άγαλμα του στρατηλάτη που ήταν σκεπασμένο με μια τεράστια ελληνική σημαία, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Εμείς οι Έλληνες μείναμε όρθιοι πολεμώντας αλλά και με το πνεύμα μας. Και ο Μ. Αλέξανδρος είναι αυτός ο μεγάλος συνδυασμός. Ο μέγιστος στρατηλάτης που διδάσκεται 23 αιώνες σε όλες τις σχολές της ανθρωπότητας, αλλά βεβαίως και το μεγάλο πνεύμα. Κι εμείς προτιμήσαμε τον Αλέξανδρο του πνεύματος».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ως εξής: «Προχτές αισθάνθηκα εξαιρετικά ταπεινωμένος όταν ένας κάποιος κύριος υπουργός της Γερμανίας, Σόιμπλε, κάπως έτσι τον λένε, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να απολέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Θα του στείλω ένα καρτ ποστάλ του Μ. Αλεξάνδρου να του το πει κατά πρόσωπο.
Όλοι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να ασελγήσουν στην, προσωρινά ελπίζω, κουρασμένη Ελλάδα. Όλοι αυτοί όταν είχα την εξαιρετική τιμή να με στείλετε Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες τους είπα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί εμμένετε και επιμένετε η ιστορία της Ευρώπης να ξεκινά από τον Καρλομάγνο. Η ιστορία της Ευρώπης ξεκινά από τότε που ξεκινά η ιστορία της Ελλάδος».
Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ οι άνθρωποι του Αλεξάνδρειου τοποθέτησαν έτσι το άγαλμα, να έχει πίσω του τη δύναμη των θεών του Ολύμπου και να ατενίζει προς Ανατολάς προς τις αλύτρωτες πατρίδες. Τώρα κάποιοι αναφερθήκαν σ’ αυτόν τον θορυβώδη τύπο τον κ. Γκρουέφσκι. Είπαμε να είμαστε σοβαροί απέναντι στην ιστορία και για να είμαστε σοβαροί απέναντι στην ιστορία πρέπει να διδαχτούμε από το έργο του Μ. Αλεξάνδρου.
Δεν είναι μόνο να ατενίζουμε το άγαλμα, είναι να μας εμπνέει ο Μ. Αλέξανδρος και νομίζω πολλοί από εμάς έχουμε πολλά να μας εμπνεύσει ο μεγάλος στρατηλάτης. Πιστεύω όμως ότι πάλι με χρόνια και  καιρούς πάλι η Ελλάδα θα βγάλει νέους Μ. Αλεξάνδρους.
Και επειδή ο φίλος και ομοϊδεάτης και συναγωνιστής Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αιρετός περιφερειάρχης της περιοχής με την ψήφο του Ελληνικού λαού. Τώρα βέβαια υπάρχει και μια τυπική διαδικασία. Ίσως μερικές φορές ο τύπος ξεπερνάει την ουσία, για μένα περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας παραμένει ο Π.Ψωμιάδης.
Επειδή είπε λοιπόν ότι η Αθήνα δεν έχει ένα άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Ένας Αθηναίος όμως το δώρισε το άγαλμα στη Μακεδονία. Δεν πρέπει να χωρίζουμε την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά γιατί η πρόκληση δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Και μπορεί να έρθει αύριο.
 Ήδη σήμερα έχουμε τεράστια γεγονότα στην γείτονα εξ’ Ανατολών χώρα. Γεγονότα που μπορεί να πυροδοτήσουν εξελίξεις. Παραιτήθηκε σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και δεν ξέρουμε πως και αν ελεγχθεί η κατάσταση.
Άρα λοιπόν αυτό που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να αλλάξουμε αυτό το «ι» των κάποιων πολιτικών τα τελευταία χρόνια της μεταπολίτευσης που μας συστήνουν μονίμως «καθίστε φρόνιμα» και να αλλάξουμε αυτό το «η», με το φρόνημα του Μ. Αλεξάνδρου. Φρόνημα και όχι να καθίσουμε φρόνιμα. Γιατί θα το χρειαστούμε πάρα πολύ σύντομα. Είτε από κάποιες προκλήσεις εξ’ ανατολών, είτε από κάποιες προκλήσεις εκ δυσμών.
Εμείς οι Έλληνες μείναμε όρθιοι πολεμώντας αλλά και με το πνεύμα μας και ο Μ. Αλέξανδρος είναι αυτός ο μεγάλος συνδυασμός. Ο μέγιστος στρατηλάτης που διδάσκεται 23 αιώνες σε όλες τις σχολές της ανθρωπότητας αλλά βεβαίως και το μεγάλο πνεύμα. Κι εμείς προτιμήσαμε τον Αλέξανδρο του πνεύματος.
Όταν λοιπόν ο καθηγητής ο κύριος Παλαιολόγος ήρθε κοντά μου μέσω του Άδωνη Γεωργιάδη και συζητήσαμε για ένα άγαλμα, προτιμήσαμε τον Μ. Αλέξανδρο του πνεύματος και της ειρήνης. Θέλουμε να ζήσουμε εν ειρήνη αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε και την ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Με ρώτησαν πολλοί γιατί από όλη τη Μακεδονία, την απέραντη Μακεδονία που μου έχει δώσει πολλές ηθικές νίκες, προτίμησα την Πιερία. Απαντώ: Διότι η Πιερία  μού έδωσε ό,τι ωραιότερο στη ζωή μου. Ένα δικό της κορίτσι. Την κα Βέννυ Καρατζαφέρη. Το χρώσταγα λοιπόν στην Πιερία, το χρώσταγα στο Λιτόχωρο και το έκανα πράξη. Βέννυ σ’ ευχαριστώ»!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ» Γ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του τ. νομάρχη Πιερίας και νυν προέδρου του «Αλεξανδρείου Ιδρύματος» στο Λιτόχωρο, Γιώργου Παπαστεργίου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, στους Πιεριείς και στους ομογενείς που είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο και που στηρίζουν το ίδρυμα αυτό, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «περήφανη», όπως τη χαρακτήρισε, Ελλάδα, που ξέρει να αντιμετωπίζει την κρίση.
«Όταν εμείς οι Έλληνες ομονοούμε και συνεργαζόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας για την εμπειρία που είχε ως νομάρχης Πιερίας, όπου, όπως είπε, συνεργάστηκε με το νομαρχιακό συμβούλιο, με τους δημάρχους, με τρεις κυβερνήσεις και πέτυχε πολλά.
Ο πρόεδρος του «Αλεξάνδρειου» στη συνέχεια υποστήριξε: «Με την ιστορία μας και την παράδοσή μας μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Και έχουμε χρέος απέναντι στο παρελθόν μας αλλά κυρίως στο μέλλον του τόπου, στα παιδιά μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μόνο αυτός που μάθαμε να περπατάμε από μικροί».
Και κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Η γενιά μου είδε την πατρίδα μας να παλεύει μέσα από τα ερείπια της ξεχασμένης αγροτιάς, της προσφυγιάς, της ξεχασμένης επαρχίας για να φτιάξει τόπο, για να βρει ελπίδα και για να αποκτήσει ταυτότητα.
Γι αυτό, σήμερα, η κατάρρευση της οικονομίας και η κρίση της πολιτικής δεν μας τρομάζουν παρά μόνο μας ταλαιπωρούν. Διότι εμείς ξέρουμε να αγωνιζόμαστε…
Γνωρίζουμε ότι περισσότερη αξία από τα πλούτη μας έχει η περηφάνια μας. Και αυτή την περηφάνια μας δεν πρόκειται να τη χάσουμε, δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε. Περήφανοι ως Πιεριείς, περήφανοι ως Μακεδόνες, περήφανοι ως Έλληνες», τόνισε.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Στον δικό του χαιρετισμό ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, ανέφερε τα εξής: «Εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και των συνδημοτών θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μας ικανοποίηση για την παρουσία όλων σας, σήμερα εδώ στο τόπο μας. Να καταθέσω και τη χαρά μας για τη σημερινή εκδήλωση σε τούτο εδώ το ίδρυμα που ανοίγει σήμερα  τις πόρτες του στο κόσμο αλλά και στην ιστορία.
Να καταθέσω όμως και την συγκίνησή μας, γιατί από τώρα και στο εξής σ’ αυτό εδώ το σημείο –κάπου ανάμεσα στο Λιτόχωρο και στο Δίον– θα υψώνεται ο ανδριάντας αυτού του μεγάλου Έλληνα. Του σπουδαίου Μακεδόνα. Του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οφείλουμε δε για μια ακόμη φορά να συγχαρούμε δημόσια τον εν μέρει συμπατριώτη μας κ. Γιώργο Καρατζαφέρη για την προσφορά του αλλά και τον γνωστό γλύπτη, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, για το σπάνιας ομορφιάς δημιούργημά του.
Εμείς από την πλευρά μας ως δήμος δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα στο πλάι του ιδρύματος και θα προσφέρουμε αγόγγυστα τη βοήθειά μας.
Όπως και στην αρχή της προσπάθειας, όταν οι ενώσεις των απόδημων Μακεδόνων χρηματοδότησαν την ανέγερση αυτού του κτιρίου, ο τότε δήμος Λιτοχώρου αλλά και η τότε νομαρχία Πιερίας στάθηκαν δίπλα τους, έτσι και σήμερα ο σημερινός δήμος Δίου-Ολύμπου αλλά και η περιφερειακή ενότητα Πιερίας θα είμαστε πάντα στο πλευρό του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου του «Αλεξάνδρειου» ιδρύματος.
Αυτό που μένει, αυτό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, είναι να καταλάβουν επιτέλους και το υπουργείο εξωτερικών αλλά και το υπουργείο παιδείας το πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το ίδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να βοηθήσουν το καθένα στον δικό του τομέα για την ανάδειξη του ιδρύματος.
Όμως, κυρίες και κύριοι, δεν είναι σήμερα ίσως η κατάλληλη ώρα να μεμψιμοιρούμε. Είναι η ώρα εδώ κάτω από τους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου, να αποδώσουμε στον Αλέξανδρο αυτά που του πρέπουν.
Να αφήσουμε τον Αλέξανδρο στο αιώνιο αγνάντι του στη γη της Μακεδονίας και της θάλασσας του Αιγαίου. Να στέλνει πλέον και από εδώ, από την Πιερία μας, κάθε μέρα, το μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας, κόντρα στους παραχαράκτες της ιστορίας.
Και λέω «Αλέξανδρος», γιατί κάποιες φορές ίσως δεν χρειάζονται κοσμητικά επίθετα στην αναφορά ανθρώπων που το όνομά τους ξεπερνά την ίδια τη ζωή και εισέρχεται στη σφαίρα του θρύλου. Και όπως έγραψε στο υπότιτλο της ταινίας του και κάποιος Αμερικανός σκηνοθέτης: «Ο μεγαλύτερος θρύλος όλων, ήταν αληθινός».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης καθώς και εκπρόσωποι της ομογένειας.
Παραβρέθηκαν ακόμη ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος, βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, εκπρόσωποι της ταξιαρχίας Λιτοχώρου, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιάννης Καραλιάς, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων καθώς και  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στην εκδήλωση έντονη παρουσία είχε και το πλήθος του κόσμου που προσήλθε όχι μόνο από τον δήμο Δίου-Ολύμπου ή από την υπόλοιπη Πιερία αλλά και από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Αθήνα και από αλλού, με κάθε τρόπο και κάθε μέσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου