Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ναυάγησε το PSI, υποβαθμίζεται η Γαλλία, για χρεοκοπία γράφουν οι FT

Το ΒΑΤΕΡΛΩ του Σαρκοζί
Από το Antinews:
http://www.antinews.gr/2012/01/13/142911/
(Ανανεωμένο) - Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, έλεγε ο Μεγάλος Τιμονιέρης, και φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έτσι ακριβώς είναι. 

Καταρχήν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSΙ) απέτυχαν και δεν φαίνεται να επαναλαμβάνονται την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πληροφορίες 

Παράλληλα, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και η γαλλική τηλεόραση μεταδίδουν ότι αναμένεται η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από την Standard & Poor’s. Αντιθέτως η S & P φαίνεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και το Λουξεμβούργου. 

Για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας μετά το ναυάγιο των σημερινών διαπραγματεύσεων για το psi, κάνουν λόγο στο μεταξύ οι Financial Times: “Κατέρρευσαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μία αναπάντεχη εξέλιξη η οποία ενδέχεται να καταστήσει την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ως την πρώτη κυβέρνηση ανεπτυγμένης χώρας των τελευταίων 60 ετών που θα υποστεί μία συνολική χρεοκοπία στο δημόσιο χρέος της”, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος των σημερινών συνομιλιών ο επικεφαλής του IIF αναχώρησε πολύ… σκεπτικός από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, το Reuters επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου (βλέπε Ευ. Βενιζέλο) ο οποίος λέει ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος από χθες αλλά ότι θα ήταν καταστροφή να μην κλείσει το PSI. 

Η ανακοίνωση του ΙΙF 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων του ΙΙF αναφέρει: “Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre, συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διακόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία. Ελπίζουμε πάντως πως η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης“. 

Κατά την γνώμη μας η ανακοίνωση λέει καθαρά ότι οι συνομιλίες απέτυχαν αφού δεν αναφέρει ημερομηνία επανεκκίνησής τους. ( “ελπίζουμε η Ελλάδα να ξαναδιαπραγματευτεί με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή εθελοντική συμφωνία για το χρέος“). 

Άλλες πληροφορίες ωστόσο υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η ΕΕ και το ΔΝΤ, απειλούν τους ιδιώτες ότι αν δεν εξασφαλισθεί υψηλή συμμετοχή θα επιβάλλουν με νόμο υποχρεωτικό κούρεμα το ύψος του οποίου θα είναι μεγαλύτερο του 50%. Πιέσεις ασκούνται επίσης στα hedge funds που έχουν ποντάρει στα ελληνικά cds και πιέζουν με την σειρά τους για χρεοκοπία της Ελλάδας που θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Θέλουν να αναγκάσουν δηλαδή όσους διαφωνούν με την ένταξή τους στο κούρεμα, να συμμετάσχουν εθελοντικά. 

Σε ανεξάρτητους επενδυτές, όπως hedge funds, ιδιώτες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign funds) ανήκουν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ ανήκουν 

Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης είναι και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αρνείται να συμμετάσχει στο PSI και να ανταλλάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της με νέα 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας 

Πηγές του Reuters στην επιτροπή των πιστωτών αναφέρουν τέλος ότι ”είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία”. Οι ίδιες προειδοποιούν ότι “μια αποτυχία να συμφωνήσουμε θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη”. 

Η υποβάθμιση της Γαλλίας 

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και ίσως είναι η τιμωρία για την αλαζονεία τους. Είναι όμως κι ένα σημάδι ότι η οικονομική κρίση επεκτείνεται και πλήττει και την… ισχυρή γαλλική οικονομία. Επιβεβαιώνει δε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι πανίσχυροι και παίζουν όποτε θέλουν το παιχνίδια της γάτας με το ποντίκι. Ίσως, πάντως, είναι και ένα καλό νέο για την κρίση στην Ελλάδα καθώς θα κάνει να καταλάβουν αυτούς που αποφασίζουν ότι πρέπει να βρουν ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος. Με μπαλώματα δε γίνεται απολύτως τίποτε. 

Άλλωστε, φαίνεται ότι ετοιμάζεται σύντομα και η υποβάθμιση της Γερμανίας, κάτι που φάνηκε από δηλώσεις αξιωματούχων στο Βερολίνο, ότι το τριπλό Α είναι μια φενάκη σε έναν υπερχρεωμένο πλανήτη. Άρα ετοιμάζονται κι αυτοί… 

Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ραγδαίες καθώς φαίνεται ότι υποβαθμίζονται και οι οικονομίες της Αυστρίας και της Σλοβακίας με την πρώτη να έχει σοβαρά ανοίγματα στις ουγγρικές τράπεζες οι οποίες καταρρέουν. Με το άκουσμα της είδησης για υποβάθμιση της Γαλλίας άρχισαν η κατρακύλα στα χρηματιστήρια του Παρισιού αλλά και στη Wall Street ενώ τα επιτόκια των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά, ένδειξη της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην οικονομία των χωρών αυτών. 

Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η S&P θα ανακοινώσει την απόφασή της κατά πάσα πιθανότητα στις 22:00 ώρα Ελλάδος, μετέδωσε το Bloomeberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου