Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Προαναγγελία συνεδρίου στο Δίον για τα 35 χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική

35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (1976 – 2011) 
Συνέδριο στο «Δίον Παλλάς» για τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση 
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΡΙΤΣΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ (4, 5 και 6/11) 
* ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΜ.ΚΡΙΑΡΑΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ, ΑΡ.ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΤΙΝΑΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ. 

Συνέδριο με θέμα «1976-2011: 35 χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση», θα διεξαχθεί σε συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου «Δίον Παλλάς», στη Γρίτσα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου, το τριήμερο από Παρασκευή 4 Νοεμβρίου έως και Κυριακή 6 Νοεμβρίου. 

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ 
Διοργανωτές του συνεδρίου είναι α) το «εργαστήριο γλώσσας και προγραμμάτων γλωσσικής διδασκαλίας – παιδαγωγικό νηπιαγωγών – του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα), β) το τμήμα επιστημών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης του Αριστοτέλειο πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γ) το εργαστήριο εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και διδακτικής της νέας ελληνικής γλώσσας του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με 1) το κέντρο ελληνικής γλώσσας καθώς και 2) με το ινστιτούτο νεοελληνικών σπουδών (ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). 

35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 
Κατά τους διοργανωτές, «το 1976 ήταν η χρονιά που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και η ελληνική κοινωνία γνώρισε την πιο σημαντική, την πιο δημοκρατική και την πιο ανθρωποκεντρική γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων εκατό χρόνων. Εμείς, οι άνθρωποι που μεγαλώσαμε μέσα σ’ αυτήν τη μεταρρύθμιση και ζήσαμε τα ευεργετήματά της, θέλουμε, από τις θέσεις που σήμερα κατέχουμε, να την τιμήσουμε με ένα επιστημονικό - επετειακό συνέδριο. Στην εκδήλωση αυτή θέλουμε να συμμετάσχουν όσοι και όσες από τους πνευματικούς ανθρώπους συνέβαλαν στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όσοι και όσες την υποστήριξαν αλλά και όσοι και όσες την παρακολούθησαν και την παρακολουθούν με τα δημοσιεύματά τους και τις δράσεις τους». 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11/2011 
Το Σάββατο 5/11/2011 θα γίνει πανηγυρική συνεδρία και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10.00 – 11.00 π.μ. Χαιρετισμοί 11.00 – 11.45 π.μ. Βουγιούκας Αρ.: Φάσεις της ζωής μου, υπηρετικές των αρχών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1964 και όσων άλλων επακολούθησαν μέσα στην παράδοση του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. 11.45 – 12.30 μ.μ. Κριαράς Εμμανουήλ: Χαιρετισμός. 12.30 – 13.15 μ.μ. Σετάτος Μ.: Δημιουργία και εξέλιξη της κοινής νεοελληνικής. 13.15 – 14.00 μ.μ. Τσολάκης Χρίστος: Αναμνήσεις από τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976. 14.00 – 15.00 μ.μ. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου. Την Κυριακή 6/11 το κλείσιμο εργασιών του συνεδρίου θα γίνει από τον καθηγητή κ. Αλέξη Δημαρά, πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
(αλφαβητική σειρά) 
Ιωάννης Καζάζης, αντιπρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. 
Κωνσταντίνος Ντίνας, πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 
Γεώργιος Παράσογλου, πρόεδρος Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. Αθανάσιος Τριλιανός, πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Μελπομένη Τσιτουρίδου, πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
(αλφαβητική σειρά) 
Ιωάννης Καζάζης, καθηγητής, αντιπρόεδρος ΚΕΓ. 
Δημήτριος Κουτσογιάννης, επίκ. καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ. 
Ευγενία Μαγουλά, επίκ. καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ. 
Αθανάσιος Νάκας, καθηγητής, δ-ντής Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Διδακτικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ. Κωνσταντίνος Ντίνας, καθηγητής, δ-ντής Εργαστηρίου Γλώσσας & Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας, ΠΤΝ, Παν-μιο Δυτ. Μακεδονίας. Γεώργιος Παπαναστασίου, επίκ. καθηγητής, δ-ντής Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών.
Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, επίκ. καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Frederick, Κύπρος. Σωφρόνιος Χατζησαββίδης, καθηγητής, ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ. 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
(αλφαβητική σειρά) 
Αθανάσιος Νάκας, καθηγητής, δ-ντής Εργ-ίου Εφαρμοσμένης Γλωσ-γίας & Διδ-κής της ΝΕΓ, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ. 
Κωνσταντίνος Ντίνας, καθηγητής, δ-ντής Εργ-ίου Γλώσσας & Προγ-των Γλωσσικής Διδ-λίας, ΠΤΝ, Παν-μιο Δυτ. Μακεδονίας.
Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, επίκ. καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Frederick, Κύπρος. Σωφρόνιος Χατζησαββίδης, καθηγητής, ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου