Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Αρωμα Ισπανίας στο Φεστιβάλ Ολύμπου

Από τον Αγγελιοφόρο:
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=39&artid=97299
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Λουθ Καζάλ, τα μυστικά της Γκερνίκα του Πικάσο και οι σχέσεις του Σαλβαδόρ Νταλί με τα βιβλία... Η Μαρινέλλα και η Μόνικα, αλλά και ο Σέξπιρ, ο Αριστοφάνης και ο Ευριπίδης βρίσκουν τη θέση τους στο φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου, που συμπληρώνει 40 χρόνια δράσης και θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Ιουλίου ώς τις 28 Αυγούστου, μεταξύ άλλων, στους χώρους του Αρχαίου Θεάτρου Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Κωνσταντίνος Μυστακίδης, μιλώντας στον «ΑτΚ» για τη διοργάνωση εξηγεί: «Από πέρσι έχουμε εισαγάγει το θεσμό της τιμώμενης χώρας -με πρώτη τη Γαλλία και φέτος την Ισπανία- σε μια προσπάθεια να δώσουμε ένα χαρακτήρα στο Φεστιβάλ. Κριτήρια για την επιλογή αυτήν αποτελούν χώρες με τις οποίες ενδεχομένως υπάρχουν κάποια κοινά πολιτιστικά στοιχεία. Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, είναι αλήθεια ότι με την ένταξή μας στο ΕΣΠΑ και την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ έχουμε εξασφαλίσει πόρους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να "αγοράσουμε" κάποιες παραστάσεις και να εφαρμόσουμε μια πιο χαμηλή τιμολογιακή πολιτική. Ετσι, για παράδειγμα, το εισιτήριο για τη Λουθ Καζάλ είναι στα 20 ευρώ, ενώ θα έχουμε και εισιτήρια για ανέργους και πολύτεκνους, ύψους μόλις 10 ευρώ. Το Φεστιβάλ Ολύμπου μαζί με το Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου είναι το παλιότερο της Β. Ελλάδας και πρέπει να πούμε ότι μόνο πέρσι το επισκέφτηκαν 50.000 - 60.000 άτομα».

Το πρόγραμμα
Αρωμα Ισπανίας θα έχει η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, καθώς το Σάββατο 9 Ιουλίου η Ισπανίδα ντίβα του Αλμοδόβαρ Λουθ Καζάλ θα δώσει το σύνθημα με τη συναυλία της στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Την ίδια μέρα, στις 19.00, θα έχουν προηγηθεί τα εγκαίνια των εκθέσεων «Νταλί και τα βιβλία» (πρόκειται για βιβλία, κάποια από τα εξώφυλλα των οποίων φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, καθώς και για άλλα που αφορούν στον ίδιο) και «Γκερνίκα - Η ιστορία ενός πίνακα» (εκπαιδευτική έκθεση όπου υπάρχουν 30 πάνελ που αναλύουν τμηματικά κομμάτια και στοιχεία του διάσημου πίνακα), στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών. Μια μέρα μετά, η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει για τους μικρούς φίλους -και όχι μόνον- το έργο «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σαν παραμύθι» (Αρχαίο Θέατρο Δίου). Ακολουθούν η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης με το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (11/07 και 15/07 αντίστοιχα, Αρχαίο Θέατρο Δίου), η συναυλία «Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» από την Ορχήστρα Νέων του Δίου και τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Μελίνα Ασλανίδου (16/07, Αρχαίο Θέατρο Δίου), το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που συμμετέχει με την παράσταση «Εκείνος κι Εκείνος» (19/07, στο Θέατρο Πάρκου Κατερίνης) και τον σεξπιρικό «Οθέλλο» με τους Γιώργο Κιμούλη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Σμαράγδα Καρύδη (23/07, Αρχαίο Θέατρο Δίου). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θέατρο «Πήγασος» (24 και 25/07, Αρχαιολογικός Χώρος Λειβήθρων), την παράσταση «Μαρινέλλα, το μιούζικαλ» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (30/07, Αρχαίο Θέατρο Δίου), μια βραδιά ισπανικού τραγουδιού (31/07, Κάστρο Πλαταμώνα), αλλά και με την έκθεση γλυπτών του Ευθύμη Καλευρά (11/07).

«Σκηνοβάτες», «Golfo» και «Ειρήνη»
Εικαστικό ξεκίνημα έχει ο Αύγουστος, με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Γιοχάνα Βέμπερ (3/8, Αστική Σχολή Κατερίνης). Για τη συνέχεια σημειώστε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (6/8, Αρχαίο Θέατρο Δίου) και την αριστοφανική «Ειρήνη» με τον Πέτρο Φιλιππίδη από τη «Θεατρική Διαδρομή» (12/8, Αρχαίο Θέατρο Δίου). Ακολουθούν, οι συναυλίες των Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου, της Μόνικα και του μουσικού σχήματος «Υβριδικόν» (13, 14 και 15/8 αντίστοιχα, στα Κάστρα Πλαταμώνα) και του μουσικού συνόλου «Golfo» (15/8, στο Βυζαντινό Ναό Παναγίας Κονταριώτισσας), καθώς και μια βραδιά με ελληνικά τραγούδια διασκευασμένα από τον Χαράλαμπο Ναυροζίδη (17/8, στο Πάρκο Καταφυγιωτών, Κατερίνη). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την παρουσίαση βιβλίου της Πηνελόπης Χατζηδημητρίου για τον Θόδωρο Τερζόπουλο, «Από το προσωπικό στο παγκόσμιο», καθώς και συμπόσιο με τη συμμετοχή των Σάββα Πατσαλίδη, Σάββα Στρούμπου και Θόδωρου Τερζόπουλου (17/8, Αστική Σχολή Κατερίνης), αλλά και την παράσταση «Ο Προμηθέας Δεσμιώτης» του Θεάτρου «Αττις» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου (20/8, Αρχαίο Θέατρο Δίου). Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει με τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, «Μικρά Διονύσια» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (24/8 και 27/8 αντίστοιχα, Αρχαίο Θέατρο Δίου), ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι καθιερωμένες αρχαιολογικές ομιλίες (28/8).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου