Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κάλιο αργά παρά ποτέ... Ο αργός ρυθμός του πολιτικού μας συστήματος


Διαβάζουμε για εκστρατεία του Πρωθυπουργού για το ευρωομόλογο. Ως γνωστόν, η ιδέα για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου αναδεικνύεται σε κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Συζητείται, επίσης, έντονα σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συμφωνία.

Αυτά γίνονται στις αρχές του 2011. Εμείς αναζητήσαμε πληροφορίες πάνω στο εν λόγω θέμα. Τι διαπιστώσαμε; ότι ο Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, είχε προτείνει, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, ήδη από τις 4 Φεβρουαρίου 2009 την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου ( Ερώτηση P-0671/09).

Σχετικά με την αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση επισημαίνονται οι προτάσεις του κ. Παπαστάμκου για: τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (17/2/2010, ο Μηχανισμός Στήριξης αποφασίσθηκε αργότερα), για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αρχής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών μελών ή/και των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων (04/3/2010) και τη θωράκιση του ευρώ από κερδοσκοπικές πιέσεις εις βάρος κρατικών ομολόγων σε ευρώ (22/2/2010).
Διαβάζουμε, επίσης, ότι  τηλεδιάσκεψη με στελέχη των οίκων αξιολόγησης Fitch και Μoody's θα έχει σήμερα, Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Εμείς βρήκαμε στο αρχείο μας το Δελτίο Τύπου του κ. Παπαστάμκου της 15.1.2009, όπου ανακοινώνονται τα εξής: "Με έντονα επικριτικό λόγο, ο Επίτροπος κ. ΜακΓκρίβι έθεσε την αναξιόπιστη λειτουργία και τον αδιαφανή ρόλο των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης στο επίκεντρο της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο. Ο κ. Παπαστάμκος, επανερχόμενος στο ζήτημα της αξιοπιστίας των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ήδη από τον Ιανουάριο του 2006 και λαμβάνοντας τότε πλήρως καθησυχαστική απάντηση εκ μέρους του κ.  ΜακΓρκίβι, ζήτησε από τον Ιρλανδό Επίτροπο να τοποθετηθεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Κομισιόν δεν είχε προβεί στην πρόταση θέσπισης αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τους Οίκους σε στάδιο προγενέστερο της χρηματοπιστωτικής κρίσης."
Το ζήτημα των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης επανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2010. Ο Επίτροπος κ. Μπαρνιέ ανέφερε "γνωρίζω την προσωπική δέσμευση του κ. Παπαστάμκου για το εν λόγω ζήτημα." 
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο έναντι της Κομισιόν ήδη από τον Ιανουάριο του 2006 ως προς την αξιοπιστία των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και την ανάγκη θέσπισης αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου, λαμβάνοντας πλήρως καθησυχαστική απάντηση εκ μέρους του τότε αρμοδίου Επιτρόπου ΜακΓκρίβι. Ωστόσο, όταν ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επανήλθε στο ζήτημα τον Ιανουάριο του 2009, ο ίδιος Επίτροπος παραδέχθηκε, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, την αναξιόπιστη λειτουργία και τον αδιαφανή ρόλο των οίκων αξιολόγησης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαστάμκος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Απριλίου 2010, εμφανίζονται δύο παράδοξα: "Πρώτον, υφίστανται διεθνοποιημένοι οίκοι αξιολόγησης, χωρίς διεθνοποιημένη εποπτεία. Δεύτερον, ιδιωτικά σχήματα και συμφέροντα εκτός Ευρώπης εμφανίζονται ως επικυρίαρχα έναντι ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου