Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Άρθρο της Ολυμπίας Ευαγγέλου

Με τις πανελλαδικές εξετάσεις στο προσκήνιο και ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για τους νέους είναι αναμφίβολα οι ξένες γλώσσες. Στην Ελλάδα, παρότι παρέχονται μαθήματα ξένων γλωσσών στα σχολεία και μάλιστα περισσότερων από μίας από το δημοτικό κιόλας, η λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων δεν παύει να είναι ζωτικής σημασίας για την εκμάθηση αυτών από τους νέους.

Δεδομένου βέβαια της οικονομικής κρίσης και του διαφορετικού πλέον κοινωνικού στάτους της χώρας μας, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε ότι αφορά τις ξένες γλώσσες ,τα φροντιστήρια, τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον των μαθητευομένων τα τελευταία χρόνια.

Έτσι λοιπόν γεννιέται μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το θέμα.

Τι γίνεται με τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών ;Ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν στα φροντιστήρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί; Το ενδιαφέρον των γονιών είναι ακόμα μεγαλύτερο από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια; Ανησυχούν για το εργασιακό μέλλον των παιδιών τους; Οι τιμές στα φροντιστήρια έχουν πέσει; Το κόστος των βιβλίων και των παράβολων για εξετάσεις έχουν μειωθεί;

Σύμφωνα λοιπόν, με τον πρόεδρο του συλλόγου φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Πιερίας κ. Νίκο Μάρα, ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν φροντιστήρια έχει μειωθεί. Όπως ο ίδιος επισήμανε το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και οφείλεται κατεξοχήν στην οικονομική κρίση. Το ενδιαφέρον και το άγχος των γονέων είναι το ίδιο ίσως και μεγαλύτερο καθώς οι απαιτήσεις στην αγορά εργασίας είναι περισσότερες. Οι οικονομικές δυνατότητες δυστυχώς όμως, όπως είναι και αναμενόμενο έχουν περιοριστεί. Λίγα είναι τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερες από μια ξένη γλώσσα. 

Σχετικά με τις τιμές των διδάκτρων στα φροντιστήρια έχουν μειωθεί κατά γενική ομολογία των ιδιοκτητών στην Κατερίνη ενώ το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία. Οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν ρίξει τις τιμές ως και 40% αλλά ακόμη και οι εταιρίες του εξωτερικού έχουν μειώσει τις τιμές τους. Οι τιμές των εξέταστρων για τα πτυχία δεν έχουν μειωθεί παρόλα αυτά παρατηρείται πως οι μαθητές πλέον αρκούνται στην απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σε κάθε επίπεδο και όχι όπως παλαιότερα που δίνανε για παράδειγμα σε αγγλικούς και αμερικάνικους φορείς ταυτόχρονα για το ίδιο πτυχίο.

Όμως ποίες είναι πλέον οι πιο περιζήτητες ξένες γλώσσες στην αγορά εργασίας;

Αναμφίβολα και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών πρώτη γλώσσα σε προτίμηση είναι τα αγγλικά. Ακολουθούν τα γερμανικά, τα ιταλικά ενώ τα γαλλικά φαίνεται να έχουν μια φθορά σε ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την αγορά εργασίας βέβαια και τις προσφορές εργασίας στις αγγελίες παρατηρείται επίσης έντονη η ζήτηση ρώσικων, βουλγάρικων και ισπανικών στην χώρα μας.

Συμπερασματικά λοιπόν, η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο εργαλείο επαγγελματικής ανέλιξης, το ερώτημα όμως είναι πόσο καιρό ακόμα θα αντέχουμε να το πληρώνουμε!

Ολυμπία Ευαγγέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου