Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ" στη Θεσσαλονίκη, με αναφορές στον Λιτοχωρίτη ναυτικό Βλαχόπουλο

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΛΤΣΙΔΗΣ Ένα βιβλίο για ένα ηρωικό πρόσωπο
Κάποιες εφηβικές αναμνήσεις από το «νυφοπάζαρο» -όπως και αυτός το χαρακτηρίζει- της παραλίας, μια μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της και ο ελεύθερος χρόνος που βρέθηκε όταν συνταξιοδοτήθηκε, έκαναν τον πολιτικό μηχανικό Αργύρη Μαλτσίδη ιστορικό. Και επιπλέον, συγγραφέα ενός εξαιρετικού βιβλίου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα στο νέο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Του Κώστα Μαρίνου
Ο χαρακτηρισμός «εξαιρετικό» για το βιβλίο του Αργύρη Μαλτσίδη με τίτλο «Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ» δεν είναι τυχαίος. Με λιτό λόγο, αυτός ο ερασιτέχνης ιστορικός, καταγράφει δύο διαδρομές. Η πρώτη είναι η δική του, η οποία θα τον οδηγήσει στη δεύτερη, την παρουσίαση της δράσης και του τέλους του ναυάρχου Νικολάου Βότση. Όμως, κάνει και μερικά ακόμη βήματα, δίνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκαν και οι δύο και στο τέλος, συνθέτοντας μια αφήγηση, η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως κινηματογραφική.
Πρόσωπο γνωστό για την επαγγελματική και κοινωνική του δράση, ο Αργύρης Μαλτσίδης, καθισμένος στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φορέα στον οποίο είχε εμπλακεί από τη στιγμή της γένεσής του, αφηγείται...
«Πράγματι, ο Βότσης ήταν ένα σημείο αναφοράς στις βόλτες που κάναμε. Πήγαινε η μπάντα εκεί και στέκονταν σε στάση προσοχή οι άνθρωποι για να γίνει η υποστολή της σημαίας. Χρόνια αργότερα, όταν ρώτησα κάτι παιδάκια που είχαν πάει για να καταθέσουν στεφάνι σ’ εκείνη την προτομή, μου δήλωσαν άγνοια». Και δεν είναι μόνο οι μικροί που αγνοούσαν πολλά από τη ζωή και τη δράση του θρυλικού Νικόλαου Βότση. Κάποιες αναφορές που άκουσε ο Αργύρης Μαλτσίδης για το ναυάγιο του τουρκικού σκάφους, που είχε κατορθώσει να κτυπήσει το 1912 ο Βότσης με το πλήρωμα του τορπιλοβόλου που διοικούσε, τον ώθησαν να αρχίσει τις δικές του έρευνες.
«Μου έλεγε ο Δημήτρης Ζάννας και ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ότι υπήρχε το ναυάγιο στο Θερμαϊκό και ψάρευαν εκεί τσιπούρες. Είδα σε παλιούς ναυτικούς χάρτες να υπάρχει μια κουκίδα με την ένδειξη ναυάγιο. Πήγα με το σκάφος μου σ’ εκείνο το σημείο και είδα μια επιμήκη έξαρση, η οποία θα μπορούσε να είναι το ναυάγιο».
Αρκετοί θα θυμούνται τις περιγραφές των εφημερίδων που ακολούθησαν, διότι ο Αργύρης Μαλτσίδης δεν περιορίσθηκε στον πρώτο εντοπισμό. Με τη συνδρομή του τότε υπουργού Αμύνης, δύτες εντοπίζουν το ναυάγιο, επαγγελματίες δύτες στη συνέχεια ανασύρουν από το βυθό ό,τι είχε απομείνει, αλλά και τα οστά των μελών του πληρώματος που δεν είχαν σωθεί.
«Υπερβάλλοντας οι εφημερίδες έγραφαν για ‘Τιτανικό’» λέει γελώντας ο κ. Μαλτσίδης και προσθέτει ότι τα μεταλλικά αντικείμενα παραδόθηκαν στο Ναυτικό και με πίκρα προσθέτει, ότι μια προσπάθειά του να επιστραφούν τα οστά στην Τουρκία δεν ευοδώθηκε «Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένας σεβασμός προς τους νεκρούς. Αφού δεν εστάλησαν στην Τουρκία, γύρισα στο σημείο του ναυαγίου και τα έριξα πίσω στη θάλασσα».

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Όμως, δεν ικανοποιήθηκε με την ταυτοποίηση του ναυαγίου και την ανάσυρση των πρώτων τεκμηρίων. Ο κ. Μαλτσίδης θέλησε να λύσει τις απορίες του. Καταρχήν ποια ήταν η ορθή ονομασία του τουρκικού πολεμικού σκάφους. Η απάντηση βρίσκεται σε επιστολή γνωστού έλληνα τουρκολόγου, που παραθέτει σε ένα από τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραρτήματα του βιβλίου του.
Λύνει και την απορία του για τη μορφή του σκάφους και στρέφεται στην αναζήτηση του βίου του ναυάρχου Βότση. Διαπιστώνει, ότι στην σταδιοδρομία του υδραίου ναυάρχου, μπλέκεται η πολιτική με τα διάφορα πρόσωπά της και οι λεπτομέρειες που παραθέτει στο κύριο σώμα του βιβλίου αποκαλύπτουν ένα ηρωικό πρόσωπο, που εκτιμήθηκε από τους Ελληνες, αλλά και ένα πρόσωπο εξίσου απογοητευμένο από όσα συνέβαιναν γύρω του.
«Δεν έχω ξαναδεί να έχουν κυκλοφορήσει για άλλο πρόσωπο τόσες χαλκογραφίες ή τόσες καρτποστάλ. Και είναι ενδιαφέρον, ότι 3-4 μήνες πριν πεθάνει επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πήγε κάπου αλλού. Σίγουρα, πίστευε ότι αυτή η πόλη τον αγαπά, εν αντιθέσει με τις πίκρες που είχε εισπράξει».
Τον αγάπησε και έστησε προς τιμήν του έναν ανδριάντα, αλλά και έναν δεύτερο. Το γιατί το παρουσιάζει στο βιβλίο του, όπου παρουσιάζει και τον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Βότση, τον οποίο εντόπισε χάρη κυρίως στην τυχαία παρουσία ενός ηλικιωμένου υπαλλήλου του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Άλλη μια μικρή περιπέτεια, μεταξύ όσων έζησε ο Αργύρης Μαλτσίδης αναζητώντας το πρόσωπο του ναυάρχου Νικόλαου Βότση.

Σήμερα η επίσημη παρουσίαση
Σήμερα Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα, Ευάγγελο Χεκίμογλου και τον διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο. Θα παραβρεθεί ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτριος Ελευσινιώτης. «Ο παππούς του ήταν μέλος του πληρώματος του Βότση, αλλά θα έρθει από το Λιτόχωρο και ο Νικόλας Βλαχόπουλος, εγγονός του πιλότου που είχε οδηγήσει τον Βότση ως το Θερμαϊκό» προσθέτει ο Αργύρης Μαλτσίδης.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου