ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΕΓΙΝΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ κ. ΚΟΥΚΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΥΡΗ.
Προστασία αλλά και οικοτουριστική ανάπτυξη στον υγρότοπο Παπαπουλίου των Νέων Πόρων
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
* Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!
* Η.ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΟΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ.
Οι έννοιες της προστασίας, της προβολής αλλά και της οικοτουριστικής ανάπτυξης του υγρότοπου Παπαπουλίου Νέων Πόρων Δ.Δίου-Ολύμπου, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εγκαινίων του πρώτου ιχθυοτροφικού – οικοτουριστικού πάρκου της Ελλάδας, που φέρει τη μυθολογική ονομασία «Τηθύς».
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο στα όρια του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Συγκεκριμένα πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας του υγρoτόπου 3.000 στρεμμάτων του Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους, στις παρυφές του Ολύμπου και των πιερικών ακτών, που από την περασμένη Κυριακή άνοιξε επίσημα τις πύλες του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιερείς εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Τζίκας, Δημήτρης Χατζής, Γιώργος Κεχαγιάς, Σοφία Ζουρζούρα κ.ά., τέως δημοτικοί σύμβουλοι του Δ.Αν.Ολύμπου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιαννάκης Ποτιούδης, προϊστάμενοι και υπάλληλοι υπηρεσιών, εκπρόσωποι του ΑΠΘ, αλλά και αρκετοί κάτοικοι του δήμου και του νομού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΘΥΣ
Μετά την εκκλησιαστική Ακολουθία και τον Αγιασμό που τελέστηκε, ο Κώστας Κουκάρας, ένας εκ των δύο επενδυτών του «Τηθύς» (ο άλλος είναι ο κ. Καμπούρης) αναφέρθηκε στο ιχθυοτροφικό και οικοτουριστικό πάρκο: «Σας καλωσορίζω στο «Τηθύς», στο πρώτο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας.
Τι είναι το πάρκο «Τηθύς»; Το πάρκο «Τηθύς» αφορά μια μισθωμένη έκταση στον υγρότοπο των Νέων Πόρων του αύλακα Παπαπουλίου, ο οποίος υγρότοπος, με υπουργική απόφαση, είναι χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο άγριας ζωής και ως φυσικό ιχθυοτροφείο στα πλαίσια του ειδικού σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στο οποίο παρέχουμε υπηρεσίες επιστημονικού συμβούλου.
Το πάρκο «Τηθύς», κυρίες και κύριοι, σηματοδοτεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης όχι μόνο για τον τόπο μας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μοντέλο αυτό μας κατατάσσει πλέον στις χώρες εκείνες που σέβονται τον βιολογικό μας πολιτισμό.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ανάδειξη και προβολή της αξίας τέτοιου είδους ευαίσθητων οικοσυστημάτων μέσα από το πρίσμα όμως όχι του «μην αγγίζετε» που είχε κυριαρχήσει όλα αυτά τα χρόνια και, αν θέλετε, κατά την άποψή μας, είχε αποτύχει. Αλλά μέσα από το πρίσμα της κατανόησης και της γνώσης η οποία προέρχεται από τη γνωριμία του.
Απαντά σε ερωτήματα π.χ. τι είναι οι υγρότοποι; Γιατί υπάρχουν; Σε τι χρησιμεύουν; Γιατί πρέπει να τους προστατεύουμε; Ποιοι οργανισμοί ζουν εκεί; Γιατί ζουν τόσοι πολλοί οργανισμοί; Τι θα συμβεί αν καταστραφούν;
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Έτσι, λοιπόν, το 2009 ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το πάρκο «Τηθύς» για να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το πάρκο «Τηθύς» σε έναν εγκαταλελειμμένο υγρότοπο. Δεν θα σας κουράσω με το να σας αναφέρω πώς ήταν ο υγρότοπος πριν από το 2009, επειδή λίγο – πολύ όλοι έχετε μια εμπειρία για το πώς είναι στη χώρα μας οι εγκαταλελειμμένες περιοχές στις οποίες δεν ασκείται κανενός είδους διαχείριση, στις οποίες καθένας κάνει ό,τι θέλει. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια…
Από τα σκουπίδια λοιπόν προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά και τον πλούτο του υγροτόπου των Νέων Πόρων. Έτσι, υλοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, βήμα προς βήμα, ακολουθώντας το εγκεκριμένο μάστερ πλαν, τον εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία αδειοδότηση του έργου.
Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου αποτελεί αυτοχρηματοδότηση κατά 100% από το επενδυτικό μας σχήμα και αναμένουμε, στο άμεσο μέλλον, τη λειτουργία του πολεοδομικού γραφείου του δήμου Δίου-Ολύμπου προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τόσο του κτιρίου διοίκησης όσο και του ενυδρειολογικού χώρου.
ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ
Το κτίριο διοίκησης θα έχει και εργαστηριακή υποδομή η οποία θα υποστηρίζει τα ερευνητικά προγράμματα και την ερευνητική δραστηριότητα που ήδη υλοποιείται στο πάρκο, καθώς ήδη υλοποιούνται προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές σε συνεργασία με τα τμήματα του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του πολυτεχνείο Κρήτης. Στον ενυδρειολογικό χώρο θα εγκατασταθούν υδρόβιοι οργανισμοί όχι μόνο του υγρότοπου αλλά γενικά από τα υδάτινα συστήματα της χώρας μας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Οφείλω να πω όμως ότι κατά την υλοποίηση του έργου μας αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε εμπόδια τα οποία οφείλονται είτε σε άγνοια του εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τον χαρακτήρα και την προστασία των υγροτόπων, είτε ακόμα, αν θέλετε, σε ιδιοτελείς και αίολες επιδιώξεις.
Ζητάμε να μας αφήσουν να εργαστούμε σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλάνο του έργου και να μην αναλώνονται πλέον σε ατελέσφορες επιδιώξεις. Πιστεύουμε ότι το πάρκο «Τηθύς» είναι προς το συμφέρον του τόπου μας. Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας γενικότερα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Κατά την υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου μας βρήκαμε συμπαράσταση και γι αυτό ευχαριστούμε δημόσια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα τον κ. Γιαννάκη Ποτιούδη και τον κ. Συργιάννη από τη διεύθυνση αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Παπαργυρίου και την κ. Ζαβαντία από την Κτηματική Υπηρεσία Πιερίας.
Ευχαριστίες επίσης προς τις κυρίες Μαραγιάννη και Βουλγαρίδου από το τμήμα αλιείας Πιερίας, τα αστυνομικά τμήματα Λιτοχώρου και Ραψάνης, τα λιμεναρχεία Πλαταμώνα, Στομίου και Κατερίνης. Και φυσικά, συμπαράσταση βρήκαμε από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου, από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη και από την αντιδήμαρχο Σοφία Νούλα.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Αμπατζόπουλο και την ομάδα του από το τμήμα βιολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά σε ερευνητικά προγράμματα και στην ερευνητική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο πάρκο «Τηθύς», τον βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου που βρίσκεται σήμερα κοντά μας και όλους εσάς χωριστά που μας κάνετε την τιμή να βρίσκεστε σήμερα εδώ».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Μετά την ομιλία του κ. Κουκάρα μίλησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η ιστορία διδάσκει. Και διδάσκει ότι αν παρακολουθούσαμε το πότε αναπτύχθηκε η Ελλάδα, θα βλέπαμε ότι αναπτύχθηκε αξιοποιώντας ό,τι το παραγωγικότερο υπήρχε.
Πριν από χρόνια, θυμάμαι τον μακαρίτη τον πατέρα μου που ήταν ψαράς, ερχόταν εδώ στο Παπαπούλι, που ήταν ένα φυσικό σημείο ιχθυοπαραγωγής. Το Παπαπούλι, χρόνο με τον χρόνο, εγκαταλείφθηκε, και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε μέχρι πρότινος, όταν είχε γίνει σκουπιδότοπος.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα «παιδιά» που είχαν αυτή την ιδέα για αξιοποίηση του χώρου, αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτούς οι οποίοι τους βοήθησαν και θα αξίζουν συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία εάν αγκαλιάσει αυτόν τον τόπο και αυτό το πάρκο, έτσι όπως δημιουργείται, διότι θα είναι αμοιβαία η ωφέλεια και για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη μονάδα.
Σκεφτείτε ότι έχουμε πάρα πολλές επισκέψεις από τα σχολεία όπου αναπτύσσουν περιβαλλοντικές τάξεις, θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ στην περιοχή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα δίνουν μια ζωντάνια στους Νέους Πόρους, μια περιοχή που έχει ζωή και κίνηση μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς από τη δικιά μας τη μεριά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά. Εύχομαι «καλές ψαριές»!
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Θέλω να πιστεύω ότι το πάντρεμα αυτό που επιχειρείται, το πάντρεμα μιας ήπιας ανάπτυξης, μιας πρωτοπόρας ανάπτυξης με μια περιοχή που διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, δηλαδή θάλασσα, ήλιο και βουνό, αυτά λοιπόν μπορούν να παντρευτούν και να αποδώσουν τα μέγιστα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιαννάκης Ποτιούδης.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Στον δικό του χαιρετισμό ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος ανέφερε τα εξής: «Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Την προσπάθεια αυτή την αγκαλιάσαμε τρεις τέσσερις άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά: Ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου αλλά και εγώ προσωπικά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή από έναν σκουπιδότοπο σε ένα οικοτουριστικό πάρκο, αλλά όχι μόνο.
Αγαπητέ Κώστα Κουκάρα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε. Και να είστε βέβαιοι ότι στα όποια προβλήματα τυχόν αντιμετωπίσετε από εδώ και πέρα θα έχετε συμπαραστάτες τουλάχιστον εμένα, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου πήρε αφορμή από μια φράση του δημάρχου ο οποίος ανέφερε το πώς προήλθε η λέξη «Τηθύς» (παντρεύτηκε η γη με τον ουρανό και γεννήθηκε μια κόρη, η Τηθύς), γι αυτό και ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου σχολίασε ότι καλό θα ήταν «να παντρευτεί και η εργατικότητα με το χρήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η προσπάθεια εδώ που έγινε, εκτός από το γεγονός ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε και όλοι να βοηθήσουμε, θα πρέπει να είναι και βιώσιμη. Διότι χωρίς βιωσιμότητα δεν μπορεί να συνεχίσει τίποτα. Να συγχαρώ, λοιπόν, όλους αυτούς που συνέλαβαν αυτή την ιδέα σε μια περίοδο που πραγματικά η οικονομία της χώρας μας δοκιμάζεται.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ικανότητες του ενός εκ των επενδυτών, του κ. Καμπούρη, με τον οποίο είχα συνεργαστεί και εγώ ως επιμελητήριο και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε, θα συνεχιστεί. Συγχαρητήρια και πάλι. Είμαστε δίπλα σας και εμείς ως επιμελητήριο και ο βουλευτής και ο δήμαρχος», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΘΥΣ
Μετά την εκκλησιαστική Ακολουθία και τον Αγιασμό που τελέστηκε, ο Κώστας Κουκάρας, ένας εκ των δύο επενδυτών του «Τηθύς» (ο άλλος είναι ο κ. Καμπούρης) αναφέρθηκε στο ιχθυοτροφικό και οικοτουριστικό πάρκο: «Σας καλωσορίζω στο «Τηθύς», στο πρώτο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας.
Τι είναι το πάρκο «Τηθύς»; Το πάρκο «Τηθύς» αφορά μια μισθωμένη έκταση στον υγρότοπο των Νέων Πόρων του αύλακα Παπαπουλίου, ο οποίος υγρότοπος, με υπουργική απόφαση, είναι χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο άγριας ζωής και ως φυσικό ιχθυοτροφείο στα πλαίσια του ειδικού σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στο οποίο παρέχουμε υπηρεσίες επιστημονικού συμβούλου.
Το πάρκο «Τηθύς», κυρίες και κύριοι, σηματοδοτεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης όχι μόνο για τον τόπο μας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μοντέλο αυτό μας κατατάσσει πλέον στις χώρες εκείνες που σέβονται τον βιολογικό μας πολιτισμό.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ανάδειξη και προβολή της αξίας τέτοιου είδους ευαίσθητων οικοσυστημάτων μέσα από το πρίσμα όμως όχι του «μην αγγίζετε» που είχε κυριαρχήσει όλα αυτά τα χρόνια και, αν θέλετε, κατά την άποψή μας, είχε αποτύχει. Αλλά μέσα από το πρίσμα της κατανόησης και της γνώσης η οποία προέρχεται από τη γνωριμία του.
Απαντά σε ερωτήματα π.χ. τι είναι οι υγρότοποι; Γιατί υπάρχουν; Σε τι χρησιμεύουν; Γιατί πρέπει να τους προστατεύουμε; Ποιοι οργανισμοί ζουν εκεί; Γιατί ζουν τόσοι πολλοί οργανισμοί; Τι θα συμβεί αν καταστραφούν;
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Έτσι, λοιπόν, το 2009 ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το πάρκο «Τηθύς» για να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το πάρκο «Τηθύς» σε έναν εγκαταλελειμμένο υγρότοπο. Δεν θα σας κουράσω με το να σας αναφέρω πώς ήταν ο υγρότοπος πριν από το 2009, επειδή λίγο – πολύ όλοι έχετε μια εμπειρία για το πώς είναι στη χώρα μας οι εγκαταλελειμμένες περιοχές στις οποίες δεν ασκείται κανενός είδους διαχείριση, στις οποίες καθένας κάνει ό,τι θέλει. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια…
Από τα σκουπίδια λοιπόν προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά και τον πλούτο του υγροτόπου των Νέων Πόρων. Έτσι, υλοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, βήμα προς βήμα, ακολουθώντας το εγκεκριμένο μάστερ πλαν, τον εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία αδειοδότηση του έργου.
Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου αποτελεί αυτοχρηματοδότηση κατά 100% από το επενδυτικό μας σχήμα και αναμένουμε, στο άμεσο μέλλον, τη λειτουργία του πολεοδομικού γραφείου του δήμου Δίου-Ολύμπου προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τόσο του κτιρίου διοίκησης όσο και του ενυδρειολογικού χώρου.
ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ
Το κτίριο διοίκησης θα έχει και εργαστηριακή υποδομή η οποία θα υποστηρίζει τα ερευνητικά προγράμματα και την ερευνητική δραστηριότητα που ήδη υλοποιείται στο πάρκο, καθώς ήδη υλοποιούνται προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές σε συνεργασία με τα τμήματα του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του πολυτεχνείο Κρήτης. Στον ενυδρειολογικό χώρο θα εγκατασταθούν υδρόβιοι οργανισμοί όχι μόνο του υγρότοπου αλλά γενικά από τα υδάτινα συστήματα της χώρας μας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Οφείλω να πω όμως ότι κατά την υλοποίηση του έργου μας αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε εμπόδια τα οποία οφείλονται είτε σε άγνοια του εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τον χαρακτήρα και την προστασία των υγροτόπων, είτε ακόμα, αν θέλετε, σε ιδιοτελείς και αίολες επιδιώξεις.
Ζητάμε να μας αφήσουν να εργαστούμε σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλάνο του έργου και να μην αναλώνονται πλέον σε ατελέσφορες επιδιώξεις. Πιστεύουμε ότι το πάρκο «Τηθύς» είναι προς το συμφέρον του τόπου μας. Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας γενικότερα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Κατά την υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου μας βρήκαμε συμπαράσταση και γι αυτό ευχαριστούμε δημόσια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα τον κ. Γιαννάκη Ποτιούδη και τον κ. Συργιάννη από τη διεύθυνση αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Παπαργυρίου και την κ. Ζαβαντία από την Κτηματική Υπηρεσία Πιερίας.
Ευχαριστίες επίσης προς τις κυρίες Μαραγιάννη και Βουλγαρίδου από το τμήμα αλιείας Πιερίας, τα αστυνομικά τμήματα Λιτοχώρου και Ραψάνης, τα λιμεναρχεία Πλαταμώνα, Στομίου και Κατερίνης. Και φυσικά, συμπαράσταση βρήκαμε από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου, από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη και από την αντιδήμαρχο Σοφία Νούλα.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Αμπατζόπουλο και την ομάδα του από το τμήμα βιολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά σε ερευνητικά προγράμματα και στην ερευνητική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο πάρκο «Τηθύς», τον βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου που βρίσκεται σήμερα κοντά μας και όλους εσάς χωριστά που μας κάνετε την τιμή να βρίσκεστε σήμερα εδώ».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Μετά την ομιλία του κ. Κουκάρα μίλησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η ιστορία διδάσκει. Και διδάσκει ότι αν παρακολουθούσαμε το πότε αναπτύχθηκε η Ελλάδα, θα βλέπαμε ότι αναπτύχθηκε αξιοποιώντας ό,τι το παραγωγικότερο υπήρχε.
Πριν από χρόνια, θυμάμαι τον μακαρίτη τον πατέρα μου που ήταν ψαράς, ερχόταν εδώ στο Παπαπούλι, που ήταν ένα φυσικό σημείο ιχθυοπαραγωγής. Το Παπαπούλι, χρόνο με τον χρόνο, εγκαταλείφθηκε, και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε μέχρι πρότινος, όταν είχε γίνει σκουπιδότοπος.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα «παιδιά» που είχαν αυτή την ιδέα για αξιοποίηση του χώρου, αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτούς οι οποίοι τους βοήθησαν και θα αξίζουν συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία εάν αγκαλιάσει αυτόν τον τόπο και αυτό το πάρκο, έτσι όπως δημιουργείται, διότι θα είναι αμοιβαία η ωφέλεια και για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη μονάδα.
Σκεφτείτε ότι έχουμε πάρα πολλές επισκέψεις από τα σχολεία όπου αναπτύσσουν περιβαλλοντικές τάξεις, θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ στην περιοχή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα δίνουν μια ζωντάνια στους Νέους Πόρους, μια περιοχή που έχει ζωή και κίνηση μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς από τη δικιά μας τη μεριά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά. Εύχομαι «καλές ψαριές»!
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Θέλω να πιστεύω ότι το πάντρεμα αυτό που επιχειρείται, το πάντρεμα μιας ήπιας ανάπτυξης, μιας πρωτοπόρας ανάπτυξης με μια περιοχή που διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, δηλαδή θάλασσα, ήλιο και βουνό, αυτά λοιπόν μπορούν να παντρευτούν και να αποδώσουν τα μέγιστα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιαννάκης Ποτιούδης.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Στον δικό του χαιρετισμό ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος ανέφερε τα εξής: «Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Την προσπάθεια αυτή την αγκαλιάσαμε τρεις τέσσερις άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά: Ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου αλλά και εγώ προσωπικά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή από έναν σκουπιδότοπο σε ένα οικοτουριστικό πάρκο, αλλά όχι μόνο.
Αγαπητέ Κώστα Κουκάρα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε. Και να είστε βέβαιοι ότι στα όποια προβλήματα τυχόν αντιμετωπίσετε από εδώ και πέρα θα έχετε συμπαραστάτες τουλάχιστον εμένα, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου πήρε αφορμή από μια φράση του δημάρχου ο οποίος ανέφερε το πώς προήλθε η λέξη «Τηθύς» (παντρεύτηκε η γη με τον ουρανό και γεννήθηκε μια κόρη, η Τηθύς), γι αυτό και ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου σχολίασε ότι καλό θα ήταν «να παντρευτεί και η εργατικότητα με το χρήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η προσπάθεια εδώ που έγινε, εκτός από το γεγονός ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε και όλοι να βοηθήσουμε, θα πρέπει να είναι και βιώσιμη. Διότι χωρίς βιωσιμότητα δεν μπορεί να συνεχίσει τίποτα. Να συγχαρώ, λοιπόν, όλους αυτούς που συνέλαβαν αυτή την ιδέα σε μια περίοδο που πραγματικά η οικονομία της χώρας μας δοκιμάζεται.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ικανότητες του ενός εκ των επενδυτών, του κ. Καμπούρη, με τον οποίο είχα συνεργαστεί και εγώ ως επιμελητήριο και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε, θα συνεχιστεί. Συγχαρητήρια και πάλι. Είμαστε δίπλα σας και εμείς ως επιμελητήριο και ο βουλευτής και ο δήμαρχος», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου