Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο Καθηγητής Δασολογίας (τμήμα Εδαφολογίας) μας λέει πως το "χώμα" της TOSOH έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καλλιέργια της ακτινιδιάς!!!

Όλοι εσείς (οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού) που θέλετε το "χώμα" πάρτε το για να το βάλετε στον μπακτσέ σας και μετά βλέπουμε...

Ακόμα κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως στην περιοχή "ΓΟΥΡΝΕΣ" Βαρικού θα γίνει ΧΥΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ!!!!

Όταν θα το καταλάβετε αυτό θα ξανασυζητήσουμε!

Οι εξελίξεις άλλωστε έχουν δρομολογηθεί!

Παρόλα αυτά μας προξενεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως στο ρεπορτάζ αναφέρετε σε κάποιο σημείο: "ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ".

Ρωτάμε λοιπόν, "ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο "ΛΑΓΟΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΙΔΡΥΣΕΙ;;;"

ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΧΥΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΣΑΣ!
Στους υποστηρικτές σας είναι όλοι αυτοί που γίνονται "βασιλικότεροι του βασιλέως" καθώς και αυτοί που με την απραξία τους και με την μη ενασχόλησή τους με το θέμα, "αφήνουν" τις καταστάσεις να εξελίσσονται χωρίς να παρεμβαίνουν!

Διαβάστε τις απαντήσεις του καθηγητή της Δασολογίας κ. Αλιφραγκή σε "κάποιον" δημοσιογράφο παρακάτω:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 14ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Καθηγητής Α.Π.Θ. Δ.Αλιφραγκής: Όχι μόνο ακίνδυνο αλλά και ευεργετικό το παραπροϊόν της TOSOH ΕΛΛΑΣ
* ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4042/2012, ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ.
* ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑΣ.
* ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο από το παραπροϊόν (χώμα) της εταιρίας «TOSOH ΕΛΛΑΣ» αλλά, σύμφωνα με εισηγήσεις του καθηγητή της σχολής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Αλιφραγκή, πρόκειται για πολύτιμο προϊόν.

Αυτό έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες δέκα ετών, επισήμανε ο κ. καθηγητής, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι το εν λόγω υλικό δεν πρέπει να σκεπάζεται (όπως γίνεται π.χ. με τα σκουπίδια), αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά αντίθετα πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος του περιβάλλοντος.

Επίσης, από τη συνέντευξη, που παραχωρήθηκε μετά τις εισηγήσεις του κ. Αλιφραγκή, διαφάνηκε ότι το υλικό αυτό χαρακτηρίζεται απόβλητο όχι με την έννοια της τοξικότητας αλλά με την έννοια του διαχωρισμού υλικών, δηλαδή το οξείδιο του μαγγανίου (που είναι ορυκτό) τρίβεται και επεξεργάζεται. Και ό,τι δεν χρησιμοποιείται, αποβάλλεται. Γι αυτό και χαρακτηρίζεται απόβλητο.

Η έρευνα του κ. καθηγητή αλλά και τα αποτελέσματά της συζητήθηκαν αρχικά (πριν από έναν περίπου μήνα) στο πλαίσιο παγκοσμίου συνεδρίου στην Κρήτη. Και την περασμένη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012, ο κ. Αλιφραγκής πραγματοποίησε εισηγήσεις στο πλαίσιο του 14ου πανελλήνιου συνεδρίου εδαφολογίας που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Τελογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 31/10 – 2/11/2012.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ

Ο κ. Αλιφραγκής στην πρώτη του εισήγηση αναφέρθηκε στην «αξιοποίηση των υπολειμμάτων της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του πυρολουσίτη (παραπροϊόν της TOSOH ΕΛΛΑΣ) ως υλικού αποκατάστασης λατομικών χώρων ασβεστολίθου».

Στη δεύτερη εισήγησή του αναφέρθηκε στην «αποκατάσταση του παλαιού τέλματος «Ολυμπιάδας Χαλκιδικής» μετά από χημική σταθεροποίηση με υλικά πλούσια σε οξείδια του Fe και Mn».

Ακόμη, ο κ. καθηγητής κατέθεσε και μία τρίτη εισήγηση που αφορούσε «φυτοαποκατάσταση των αποθέσεων των υπολειμμάτων των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής μετά από χημική σταθεροποίησή τους με τη χρήση υλικών πλούσιων σε οξείδια του Fe και Mn».

ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΗΣ TOSOH ΕΛΛΑΣ
Κατά τον κ. καθηγητή, το παραπροϊόν της TOSOH όχι μόνο είναι ακίνδυνο αλλά έχει και τα εξής ευεργετικά αποτελέσματα:

1) Είναι πολύτιμο υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κάποιων δενδροκαλλιεργειών.

2) Με το υλικό αυτό μπορεί να αναπληρωθεί η έλλειψη σιδήρου, η έλλειψη μαγγανίου, η έλλειψη ψευδαργύρου, έστω κι αν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες μέσα σ’ αυτό το υλικό της TOSOH.

3) Το παραπροϊόν αυτό μπορεί να μειώσει την τοξικότητα άλλων βαρέων μετάλλων ή μεταλλοειδών, όπως είναι το αρσενικό, όπως είναι τα κυανίδια κλπ.

Αυτό άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της περιοχής «Ολυμπιάδα Χαλκιδικής» όπου για χρονική περίοδο 30 ετών είχαν ριχτεί 3.000.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων που προέρχονταν από την επεξεργασία χρυσού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο περιβαλλοντικής διάσωσης της περιοχής, πειραματικά χρησιμοποιήθηκε και το παραπροϊόν της TOSOH ΕΛΛΑΣ με αποτέλεσμα να μειωθεί η μεγάλη τοξικότητα των βαρέων μετάλλων (εκεί όπου χρησιμοποιήθηκε), οπότε φυτεύτηκαν φυτά και μ’ αυτόν τον τρόπο έγινε η αποκατάσταση τμήματος της περιοχής, διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ. κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ
Μετά το πέρας των εισηγήσεών του ο καθηγητής κ. Αλιφραγκής παραχώρησε συνέντευξη στην οποία ανέφερε τα εξής:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα θέλαμε να μας πείτε, με βάση την εργασία (τις εισηγήσεις) που αναπτύξατε στο 14ο συνέδριο εδαφολογίας, τι είναι αυτό το υλικό που παράγεται στην εταιρία της TOSOH. Να μας πείτε δηλαδή αν είναι χημικό, αν είναι τοξικό, αν είναι έδαφος… Τέλος πάντων, τι είναι αυτό το υλικό;

Καθηγητής Δ. Αλιφραγκής: Θα πρέπει πρώτα να μπούμε στη διαδικασία παραγωγής. Η πρώτη ύλη, δηλαδή ο πυρολουσίτης, το οξείδιο του μαγγανίου, είναι ορυκτό, το οποίο τρίβεται, και επεξεργάζεται. Και ό,τι δεν χρησιμοποιείται σαν ορυκτό επιστρέφει στο απόβλητο (αποβάλλεται) δηλαδή στο παραπροϊόν αυτό.

Αυτό, λοιπόν, το παραπροϊόν είναι τα ορυκτά που έχει το υλικό που χρησιμοποιείται, γιατί δεν είναι καθαρό υλικό (δεν είναι αμιγές αυτό το υλικό αλλά είναι μικτό) και περιοδικά μετατρέπεται σε έδαφος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Αυτό το υλικό είναι επικίνδυνο; Είναι ακίνδυνο; Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά… Θέλουμε όμως και την άποψη του ειδικού επιστήμονα.

Καθηγητής Δ. Αλιφραγκής: Κατά τη γνώμη μου και με βάση τα δεδομένα χιλιάδων αναλύσεων που έχουμε κάνει αλλά και με τη συμπεριφορά του υλικού αυτού σε πιλοτικές εφαρμογές, αυτό το υλικό δεν έχει κανένα κίνδυνο.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε καθηγητά, είχατε πει παλιότερα σε μια συνέντευξή σας στην εφημερίδα «Real News» ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις δενδροκαλλιέργειες. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Καθηγητής Δ. Αλιφραγκής: Ισχύει αυτό το πράγμα. Όπως είδατε (στην εισήγηση που έκανα στο 14ο πανελλήνιο συνέδριο εδαφολογίας) το υλικό αυτό έχει διάφορα ιχνοστοιχεία μέσα τα οποία είναι σε μη διαλυτή μορφή. Αυτά τα στοιχεία είναι σχεδόν σαν αυτά που ρίχνουμε στα λιπάσματα ιχνοστοιχείων.

Μπορούμε δηλαδή με τη χρησιμοποίηση αυτού του υλικού να καταπολεμήσουμε (αναπληρώσουμε) την έλλειψη σιδήρου, την έλλειψη μαγγανίου, την έλλειψη ψευδαργύρου, έστω κι αν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες μέσα σ’ αυτό το υλικό.

Και γι αυτό λοιπόν είχα προτείνει -αλλά και τα δεδομένα αυτό δείχνουν- είχα προτείνει σε κάποιες πειραματικές εφαρμογές τα ακτινίδια να δεχτούν (να τεθεί) αυτό το υλικό. Και μάλιστα υπήρχε και ζήτηση (από κάποιους καλλιεργητές, γι αυτό το υλικό), αλλά εγώ δεν μπορούσα να πάρω τέτοια απόφαση, διότι είναι θέμα των (αρμοδίων) υπηρεσιών.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Το χώμα αυτό ως εδαφοποιητικό υλικό θα μπορούσε π.χ. να εναποτεθεί σε λατομεία; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Καθηγητής Δ. Αλιφραγκής: Μα, σας έδειξα σήμερα (στην εισήγησή μου στο 14ο πανελλήνιο συνέδριο εδαφολογίας) -και μπορώ να σας δώσω και την παρουσίαση της εισήγησής μου- τα αποτελέσματα, δύο χρόνια μετά, από τη χρησιμοποίηση (αυτού του υλικού).

Επομένως:

1. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

2. Κατά την άποψή μου είναι ένα πολύτιμο υλικό.

Έχω πει κι άλλη φορά ότι δεν θα ήθελα αυτό το υλικό να πάμε να το εναποθέσουμε και να το καλύψουμε. Καλύτερα είναι να το αξιοποιήσουμε. Και οι ίδιοι οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες με έχουν προσεγγίσει για να δουν πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα και για να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό.

Και με τη δεύτερη παρουσίαση – εισήγηση σήμερα σας έδειξα ότι τα παραπροϊόντα αυτά μπορούν να μειώσουν την τοξικότητα άλλων βαρέων μετάλλων ή μεταλλοειδών, όπως είναι το αρσενικό, όπως είναι τα κυανίδια κλπ.

Η έρευνα προχωρά. Δεν πρέπει να μένουμε στα παλαιά ή σε μόνιμες θέσεις όπου να απαγορεύουμε τη χρήση οποιασδήποτε νέας ιδέας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν και σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του θέματος αυτού, δηλαδή ότι το υλικό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε λατομεία και αλλού. Αυτές είναι οδηγίες καινούργιες; Είναι παλιές;

Καθηγητής Δ. Αλιφραγκής: Γι αυτή την οδηγία ανέφερα μέσα στην εργασία μου (εισήγηση στο συνέδριο). Ο νόμος 4042/2012 ο οποίος έγινε κατ’ επιταγή ευρωπαϊκής οδηγίας, προβλέπει τη χρησιμοποίηση αυτών των υλικών.

Μάλιστα, σε παγκόσμιο συνέδριο που έγινε πριν από έναν περίπου μήνα και είχαμε την τύχη (ως Έλληνες) να το φιλοξενήσουμε στην Κρήτη, σε ανάλογη συζήτηση με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, (διαπιστώσαμε ότι) έχουν κι αυτοί την ίδια άποψη (περί χρησιμοποίησης αυτών των υλικών).

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε καθηγητά, επειδή έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος για το υλικό αυτό, έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις. Τι ερμηνεία δίνετε γι αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα για ένα θέμα με το οποίο ασχολούνται εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, μπλογκς κλπ;

Καθηγητής Δ. Αλιφραγκής: Κοιτάξτε. Δεν μπορώ να ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες… Καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει… Αυτή είναι η άποψή μου. Απλώς, αυτά που γράφει, πρέπει και να τα τεκμηριώνει. Και αυτά τεκμηριώνονται μόνο με έρευνα.

Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει αποτελέσματα ερευνών, με φωτογραφική τεκμηρίωση και όχι μόνο με απλούς πίνακες, αποτελέσματα ερευνών 10 ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλιφραγκής μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε σε συνομιλητές του ότι έχει κατοικία και στο Λιτόχωρο και ότι εάν το υλικό της TOSOH ΕΛΛΑΣ ήταν επικίνδυνο, όπως ψευδώς ισχυρίζονται κάποιοι, θα ήταν ο πρώτος που θα είχε διαμαρτυρηθεί και θα είχε καταγγείλει την πρόθεση για εναπόθεση αυτού του χώματος στο λατομείο Λιτοχώρου.

1 σχόλιο:

  1. Ο δημοσιογράφος είναι σίγουρα ο μουσάτος έμισθος ειδικός συνεργάτης.


    Ο Αλιφραγκής αφού έχει σπίτι στο Λιτόχωρο να του στείλουν δύο φορτηγά για τον κήπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή