Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Νέα εμπλοκή στην συζήτηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 - Στάση εργασίας από τους υπαλλήλους της Βουλής

Σε πολύ φορτισμένο κλίμα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, μια εκ των "επικίνδυνων" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που απειλούσαν να μην καταψηφίσουν, η Θ. Τζάκρη δήλωσε πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Στην ομιλία της άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι ψηφίζει "με το πιστόλι στον κρόταφο".

Ερώτημα παραμένει η στάση Σκανδαλίδη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές εξετάζει την επιλογή να μην μετάσχει στην ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ στον αέρα βρίσκεται αυτή την ώρα η ψηφοφορία των μέτρων του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς οι υπάλληλοι της Βουλής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας μετά την κατάθεση διάταξης από το Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή η οποία εξομοιώνει τους υπαλλήλους της Βουλής με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι της Βουλής μόλις πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτή, βγήκαν από τα γραφεία τους διαμαρτυρόμενοι και αποφάσισαν ότι από τις 19.00 και μετά θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να μην διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου καθώς στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι υπάλληλοι εκείνοι που εργάζονται στην Ολομέλεια όπως είναι οι στενογράφοι, οι ηλεκτρολόγοι, η νομοθετική υπηρεσία αλλά και οι επιμελητές.

Με το καλημέρα σύγκρουση
Το μεσημέρι έγινε ονομαστική ψηφοφορία για να κριθεί αν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Ψήφισαν 217 βουλευτές, εξ αυτών οι 170 κατά του αιτήματος να κριθεί αντισυνταγματικό και 47 υπέρ αυτού. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε.

Νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έθεσαν θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, εξέλιξη που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Διενεργήθηκε ψηφοφορία διά εγέρσεως, από την οποία ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκρινε ότι αυτοί που σηκώθηκαν (ψηφίζοντας υπέρ της αντισυνταγματικότητας) ήταν λιγότεροι. Αμέσως αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Η Βουλή διέκοψε στις 11:15 τη συνεδρίαση για μισή ώρα και αμέσως μετά προγραμματίστηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Η συνεδρίαση τελικά ξεκίνησε στις... 12:20.

Με την επανέναρξή της ο Επ. Μαριάς (ΑΝΕΛ) κατηγόρησε το προεδρείο υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση που ξεπέρασε τη μία ώρα έγινε για να υπάρξει «πανστρατιά» και να καταναλωθεί το 10ωρο της συνεδρίασης που προβλέπεται στις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Γι’ αυτό και ζήτησε να αφαιρεθεί ο συγκεκριμένος χρόνος.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξαν ότι οι βουλευτές που εγέρθηκαν (αποδεχόμενοι το αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο) ήταν περισσότεροι και αυτό αποδεικνύεται από τις κάμερες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απευθυνόμενους στους βουλευτές της συγκυβέρνησης δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είναι στο κοινοβούλιο, όχι στο σπίτι τους, και να τρέχουν να προλάβουν να έρθουν για την ονομαστική ψηφοφορία». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι σύντομα κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μάλιστα, απέσυρε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία θεωρώντας ότι όσα προηγήθηκαν προσβάλλουν το κοινοβούλιο, κι ύστερα αποχώρησε και δεν μετείχε στην ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος κατηγόρησε το προεδρείο ότι για δεύτερη φορά έκανε λάθος (την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις έγινε λάθος με το άρθρο 4 που καταψηφίστηκε, αλλά το προεδρείο αρχικά ανακοίνωσε το αντίθετο).

Ο κ. Μεϊμαράκης αντέτεινε ότι δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει με πολιτικές τακτικές και συγκυριακές καταστάσεις. Γι' αυτό και προχωρά στην ονομαστική ψηφοφορία.

Δεν θα υφαρπάξει κανείς απόφαση της Βουλής, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, όποιος θέλει να τα θέσει ας τα θέσει στα δικαστήρια, σημείωσε. Όπως ανέφερε, στις φανερές ψηφοφορίες, τεκμαίρεται η αρχή της δεδηλωμένης. Στο άρθρο 100 του κανονισμού προβλέπεται ότι η απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με έγερση. Εάν κάποιος αμφισβητεί την αρχή της δεδηλωμένης, πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία. Εάν αποσύρεται, έχουμε έστω και καθυστερημένα αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης.


Ο πήχης, τα παζάρια και το ατύχημα
"Τα μέτρα, έστω και δύσκολα, θα ψηφιστούν, αυτό που θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης είναι από πόσους".

Η παραπάνω δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο Euro2day αποτυπώνει την αγωνία για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αν σήμερα το βράδυ ο εφαρμοστικός νόμος συγκεντρώσει λιγότερες από 155 ψήφους.

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε εχθές κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών, με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα στις 10 π.μ. αρχίζει η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει βέβαιο, εδώ και μέρες, ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, εκτιμώντας μάλιστα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα παραμείνει συμπαγής.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρύβει την αγωνία του για το μέγεθος των διαρροών στο ΠΑΣΟΚ και για τυχόν εκπλήξεις, φοβούμενο συνθήκες αποσταθεροποίησης στον δεύτερο τη τάξει κυβερνητικό εταίρο, οι οποίες θα επηρεάσουν καταλυτικά και την πορεία της συγκυβέρνησης.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και για την πολυφωνία που επικρατεί και πάλι στην Ευρώπη αναφορικά με το αν θα εγκριθεί ή όχι η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, καθώς εκτιμάται ότι το κλίμα σύγχυσης δυσχεραίνει το εγχείρημα υπερψήφισης των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν πήχη για τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία τις 155 ψήφους, ενώ αντίθετα θα συνιστά επιτυχία η υπερψήφιση των μέτρων από 157 βουλευτές, μια και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κασσής και Παραστατίδης έχουν ήδη δηλώσει ότι θα τα καταψηφίσουν.

Προκειμένου, δε, να διευκολυνθεί η προσπάθεια Βενιζέλου για περιορισμό του αριθμού των ανταρτών η κυβέρνηση αποδέχθηκε ήδη κάποιες από τις βελτιώσεις - τροποποιήσεις που ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι αποσύρει τον όρο "οικειοθελής" από τη θεσπιζόμενη συνεισφορά που προβλέπεται να έχει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ύψους τουλάχιστον 140.000.000 ευρώ.

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε πίσω και σε ένα ακόμη αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί και η μείωση των συντάξεων ατόμων με ολική αναπηρία, μετά την απειλή διά στόματος του κ. Κουκουλόπουλου ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσει τα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τροποποίηση των περικοπών στις συντάξεις, εξαιρώντας τα άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, εις βάρος, όμως, των συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας, "μετά από διαβούλευση που είχα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, κάνω δεκτή την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων για τα άτομα με βαριά αναπηρία - δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να πω, αλλά νομίζω ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία 80% και πάνω, όμως είμαι αναγκασμένος το κόστος της μη μείωσης αυτών των συντάξεων να το επιρρίψω στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ".


"Μασάζ" στους υποψήφιους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ

Στην Ιπποκράτους ευελπιστούν ότι οι βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής σε συνδυασμό με τις πυρετώδεις επαφές που διενεργεί ο Ε. Βενιζέλος με σειρά βουλευτών, που έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς την ψήφιση των μέτρων, θα περιορίσουν τις «διαρροές».

Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά ήδη με μείον δύο βουλευτές καθώς πέραν του βουλευτή Ιωαννίνων Μ. Κασσή την πρόθεσή του να καταψηφίσει τα μέτρα έχει δηλώσει κατηγορηματικά και ο βουλευτής Κιλκίς Θ. Παραστατίδης.

Ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με τον βουλευτή Σερρών Μ. Μπόλαρη. Ο τελευταίος επιφυλάσσεται για την ψήφο του, ενώ επιτέθηκε μέσω facebook στον Α. Σαμαρά για το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης.

Συνεχείς επαφές έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σκανδαλίδη, η στάση του οποίου θεωρείται κομβική. Ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ε. Βενιζέλου, και ενδέχεται να μην πάει καν στη Βουλή. Εκτιμάται ότι τη στάση του Κ. Σκανδαλίδη θα ακολουθήσει και ο Γ. Κουτσούκος.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες η Θ. Τζάκρη φαίνεται πως πείστηκε από τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής και εμφανίζεται πρόθυμη να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Θολή είναι η στάση του Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη στάση του αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο. Θολό παραμένει ακόμη αν θα ψηφίσουν τελικώς τα μέτρα οι Δριβελέγκας και Κρεμαστινός.

Σημειώνεται ότι ο Ε. Βενιζέλος έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές με διαγραφές στην περίπτωση διαφοροποιήσεων, καθώς η απόφαση ψήφισης των μέτρων λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική ομάδα.

"Παρών" με δύο "ναι" και δύο "όχι" από ΔΗΜΑΡ
Στη ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε να ψηφίσει "παρών" στα μέτρα και "ναι" στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που δόθηκε.

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής οι Βουδούρης και Μουτσινάς, ενώ ο κ. Ψαριανός δήλωσε ότι αν υπάρξουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα αποκλίνουν της γραμμής καταψηφίζοντας τα μέτρα αυτός θα τα υπερψηφίσει. Υπέρ της ψήφισης των μέτρων τάσσεται και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου.

Ερωτήματα υπάρχουν για τη στάση κάποιων βουλευτών του κόμματος όπως ο κ. Πανούσης και ο Δ. Αναγνωστάκης οι οποίοι φέρονται να επιθυμούν την καταψήφιση των μέτρων.

Ο κίνδυνος του ατυχήματος
Με δεδομένη την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός καθώς δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν τα μέτρα βουλευτές από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους.

Ο οίκος Nomura βλέπει πιθανότητα 15% με 20% να μην ψηφιστούν τα μέτρα, ενώ η Merrill Lynch βλέπει αντίστοιχα πιθανότητα 15%, εκτιμώντας ότι ενδέχεται 3 με 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, καθώς και 1 - 2 βουλευτές της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου