Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Έως και 10 φορές πιο ακριβά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώνουν όσοι έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο στον υπερχρεωμένο Δήμο Δίου - Ολύμπου

Αυτό προβλέπει διάταξη του μνημονίου 3, με την οποία οι ιδιοκτήτες ουσιαστικά καλούνται να... συνεισφέρουν σε χρήμα, προκειμένου οι «κόκκινοι» Δήμοι να εξυγιανθούν οικονομικά.


Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες ιδιοκτήτες που ήδη πληρώνουν υψηλούς και δυσβάστακτους φόρους.

Δεκαπλασιασμός
Σήμερα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διαμορφώνεται ανά Δήμο από 0,25 έως 0,35‰. Το ποσοστό αυτό, εφεξής, θα είναι δυνατό να αυξηθεί έως και 3‰, ανάλογα με την «μαύρη» τρύπα στον προϋπολογισμό των δήμων.

Όπως, δηλαδή, επισημαίνεται στο μεσοπρόθεσμο «εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης».

Και η ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης συνεπάγεται, όπως διευκρινίζει το μνημόνιο 3, την λήψη σειράς μέτρων, μεταξύ των οποίων (περιορισμός δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας, περιορισμός προσλήψεων κτλ), «η αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές».

Όπως και η «αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰». Το τέλος του 3 τοις χιλίοις θα επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δήμο μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του, όπως επισημαίνεται στο κείμενο.

Για παράδειγμα, για κατοικία ή οποιοδήποτε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που σήμερα είναι 50-75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας ακόμη και ένα μηνιαίο μίσθωμα!

Σε τι βάθος χρόνου επιτυγχάνεται η οικονομική εξυγίανση ενός ΟΤΑ; Διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες δεκαπλάσιο ΤΑΠ; διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

«Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας πλέον δεν προέρχεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά, εξέλιξη που σε κάποιο βαθμό θα ήταν εύλογη. Αλλά από τη φορολογία που είναι επαχθέστατη και αποθαρρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον από τα ακίνητα. Ούτε στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχαν τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Ι. Παραδιάς.

Παρατηρητήριο

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, στο υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση, σε μηνιαία βάση, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ.

«Σε περίπτωση που διαπιστώσει σοβαρή απόκλιση από τα έσοδα ή τις δαπάνες, το Παρατηρητήριο επισημαίνει στον ΟΤΑ και στην αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή στοιχεία από τα οποία ροκύπει η σοβαρή απόκλιση από τους στόχους, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες και εισηγούμενο μεθόδου προς αποφυγή δημιουργίας ελλείμματος.

Ο ΟΤΑ υποχρεούται να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους λαμβάνονται υπόψη κατά τον τριμηνιαίο έλεγχο του προϋπολογισμού του.»

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στην αύξηση του ΤΑΠ στο 3 τοις χιλίοις.

Υπερχρεωμένοι δήμοι
Σύμφωνα με παλαιότερη απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών στους 24 ανέρχονται οι δήμοι με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Ταυτόχρονα, βάσει πάντα των ίδιων στοιχείων, 12 δήμοι διαθέτουν χρέος άνω του 120-150% των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ και 22 έχουν συνολικό χρέος από 100%-120% των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου