Μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρόεδρο τον κ. Paolo De Castro, πραγματοποίησαν επίσημη αποστολή στις ΗΠΑ. Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος.
Οι Ευρωβουλευτές είχαν διαδοχικές συναντήσεις στην Ουάσινγκτον με αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα πολυμερούς συνεργασίας και των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Ειδικότερα, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Tom Vilsack, τον επικεφαλής των ΗΠΑ σε θέματα διεθνούς εμπορίου κ. Ron Kirk και την πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας κα Debbie Stabenow. Επιπλέον, είχαν εκτενείς διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα κ. Robert Orr, καθώς και με εκπροσώπους του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD).
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τον Γεωργικό Νόμο (Farm Bill) των ΗΠΑ, τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα εμπορικά σήματα, εκκρεμή εμπορικά εμπόδια, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιοτεχνολογία (περιλαμβανομένων των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και των κλωνοποιημένων ζώων), τις γεωργικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επεσήμανε στους συνομιλητές του τις ριζικές διαδοχικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποστεί η ΚΑΠ, συνεπεία των οποίων σημειώθηκε μαζική αποσύνδεση της στήριξης από την παραγωγή, καθώς και μετάβαση σε εργαλεία παρέμβασης στην αγορά, τα οποία λειτουργούν μόνο ως δίχτυ ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τα εργαλεία στήριξης του γεωργικού εισοδήματος και ασφάλισης της παραγωγής, όπως οι άμεσες πληρωμές, οι λεγόμενες αντικυκλικές πληρωμές και τα δάνεια εμπορίας, καθώς και το νέο εργαλείο ασφάλισης του εισοδήματος και ο μόνιμος μηχανισμός ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων. Δεδομένης της εντεινομένης αστάθειας των τιμών και ρευστότητας στις γεωργικές αγορές, καθώς και των αυξανομένων κινδύνων που πλήττουν την παραγωγή και το εισόδημα, θα πρέπει να αναζητηθούν και στην ΕΕ αποτελεσματικά εργαλεία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στις εκκρεμείς ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων του ΠΟΕ εμπορικές διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και στην ανάγκη επίλυσής τους και αποφυγής/ διακοπής επιβολής αντιποίνων.
Επίσης, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων των ποιοτικών γεωργικών της ΕΕ τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΠΟΕ, μέσω της καθιέρωσης ενός πολυμερούς νομικά δεσμευτικού μητρώου καταχώρισης.
Ο κ. Παπαστάμκος ανέδειξε τα ζητήματα που απαιτούν διεθνή συνεργασία, ιδίως σε ό,τι αφορά στα χρηματιστήρια γεωργικών προϊόντων και τις γεωργικές αγορές παραγώγων, επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις χρηματοοικονομικές αγορές εν γένει, πολύ δε περισσότερο για τις αγορές γεωργικών προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου