Στην ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου άσκησε αυστηρή κριτική προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Αντ. Σαμαρά, τόνισε όμως και τις προϋποθέσεις που αν υπάρξουν θα έχει η νέα κυβέρνηση την μεγάλη ευκαιρία να βγάλει την οικονομία από την ύφεση και την χώρα από την κρίση.
Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας για την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή και τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες περιέγραψε ως «μελαγχολικές στιγμές, την συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στιγμές κατώτερες των απαιτήσεων, στιγμές κατώτερες των αναγκών που έχει η χώρα μας και αυτό το μαρτυρούν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις αλλά και η ένταση χωρίς περιεχόμενο. Μια απ’ αυτές τις μελαγχολικές στιγμές κατά τη γνώμη μου ήταν η προσπάθεια του κυρίου Σαμαρά να μετατοπίσει την ευθύνη της ακύρωσης του εγχειρήματος για εθνική συνεννόηση και κοινή συμπόρευση της Κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα και κυρίως με την Αξιωματική Αντιπολίτευση επικαλούμενος διάφορα επιχειρήματα. Το ερώτημα όμως παραμένει και είναι το εξής:
Διερωτάται κανείς πώς σαν κόμμα, σαν Αρχηγός συμμερίζεσαι την κρισιμότητα των στιγμών, συμμερίζεσαι το βάθος της κρίσης και τους κινδύνους που ενέχει η περίοδος και από την άλλη μεριά αντιπαραθέτεις σε μια πρόταση της Κυβέρνησης τα εξής δύο χαρακτηριστικά; Πρώτον, ζήτησε στην ουσία προσφυγές σε εκλογές διότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κύριο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ μία μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα μας οδηγούσε σε εκλογές. Δεύτερον, πρότεινε μία κυβέρνηση χωρίς ατζέντα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι η ευθύνη είναι κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.
Παρακολούθησα και νωρίτερα τις προσπάθειες του κυρίου Μητσοτάκη να μετατοπίσει τις ευθύνες για την ακύρωση ουσιαστικά αυτού του μεγάλου εγχειρήματος στο ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε, ο Πρόεδρος μιας Κυβέρνησης με δεδηλωμένη να είναι διατεθειμένος να συμβάλει με την προσωπική του αποχώρηση από την κεντρική πολιτική σκηνή και από την άλλη μεριά να έχουμε μια μικρόψυχη αντιμετώπιση κατά την έννοια που το είπα νωρίτερα. Βέβαια το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστούν με εκλογές αυτές οι κρίσιμες στιγμές».
Πιο δυνατοί μετά τον ανασχηματισμό
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «η κρίση των τελευταίων ημερών που κινδύνευσε να μετατραπεί σε κρίση θεσμών αλλά και σε εθνική τραγωδία, έχει αποφευχθεί. Ξεπεράστηκε. Το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνησή του για μια ακόμα φορά απεδείχθη ότι διαθέτουν δύναμη, ότι αντιλαμβάνονται τις στιγμές και ξεπερνούν την κρίση, ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί μετά τον ανασχηματισμό.
Σήμερα είμαστε σε μια άλλη μέρα. Σήμερα έχουμε μία άλλη Κυβέρνηση με άλλες δυνατότητες, μία Κυβέρνηση η οποία μπορεί να κάνει μία καινούργια αρχή, ένα καινούργιο ξεκίνημα. Έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία μπορεί να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες, να δημιουργήσει αισιοδοξία, ασφάλεια και προοπτική, να δημιουργήσει νέες συνθήκες. Μπορεί αυτή η νέα Κυβέρνηση να θέσει τις βάσεις για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, να βγούμε από το φαύλο κύκλο και να θέσουμε τέρμα σ’ αυτή τη μεγάλη, εκτεταμένη, πρωτοφανή κρίση που κατατρέχει τη χώρα μας»
Οι προϋποθέσεις για να βγούμε απ την κρίση
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου « η νέα Κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ευκαιρία και θα τη στηρίξουμε όλοι σ’ αυτήν της την προσπάθεια, αρκεί όμως να λάβει υπόψη τα παρακάτω:
Πρώτον, να μην επικεντρώσει και αυτή η Κυβέρνηση την προσπάθειά της στα περιοριστικά μέτρα και στην περιοριστική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, στην κίνηση όλων των «εργαλείων» που μπορούν να γυρίσουν σε θετικούς ρυθμούς την οικονομία. Για παράδειγμα, μπορεί η πρόταση του κυρίου Γιούνγκερ αλλά και η επιβεβαίωση της δικής μας πρότασης για τη μη κατάθεση ίδιας συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ να είναι μία απαρχή. Ναι μεν συρρικνώνεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά είναι μία προσπάθεια να εκταμιευθούν χρήματα γρήγορα και να φύγουν μπροστά οι επενδύσεις.
Δεύτερον, θεωρώ ότι μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πρέπει να μη μειωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 10% όπως προβλέπεται σ’ αυτό που κατατέθηκε. Θεωρώ ότι η επιτάχυνση των ΣΔΙΤ αλλά και άλλα αναπτυξιακά έργα είναι «εργαλεία» που μπορούν να γυρίσουν την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς, δεδομένου ότι το 0,8, 0,6 που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα επισφαλές θετικό πρόσημο.
Πρέπει να υπάρξει καλύτερη, πιο αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους που δημιούργησε το μεγάλο μας οικονομικό πρόβλημα. Η διαχείριση του χρέους είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί και υπάρχει πρόταση της Γερμανίας που μιλάει για εθελοντική αναδιάρθρωση, για αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου. Υπάρχουν «εργαλεία» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα έχουμε καταθέσει και στην Κυβέρνηση. Μπορεί κανείς από τη δευτερογενή αγορά να αγοράζει σε χαμηλή τιμή τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν άλλα της ανταλλαγής. Υπάρχουν «εργαλεία». Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το δεύτερο σημείο στο οποίο η Κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθειά της.
Το τρίτο σημείο αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και φυσικά πρέπει να δούμε με άλλη οπτική τις αποκρατικοποιήσεις ιδιαίτερα σε τομείς όπου παράγονται δημόσια αγαθά. Πρέπει να έχουμε πιο ευέλικτες πολιτικές. Νομίζω ότι αυτά τα τρία σημεία είναι πάρα πολύ κρίσιμα.
Επίσης υπάρχει και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και οι ξένες μικρές και μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να «τρέξουν» αυτά τα προγράμματα.
Εάν το τρίγωνο: αποφυγή ύφεσης, διαχείριση του χρέους και αποκρατικοποίηση ή αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, δεν το κινήσει συμπληρωματικά η Κυβέρνηση, παρόλη την προσπάθεια, τη βούληση, τη θέληση και τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η Κυβέρνηση, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που αναμένουμε.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση, πρέπει, επίσης, να στρέψει την προσοχή της στο κοινωνικό κράτος, στην κοινωνική συνοχή, την πολιτική για την κοινωνία, ιδιαίτερα για τους νέους και ιδιαίτερα στο πολιτικό σύστημα. Αυτό που γίνεται με την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, νομίζω ότι είναι τραγικό, είναι μειωτικό. Το πολιτικό μας σύστημα είναι θεμελιώδης αρχή να το αναγεννήσουμε, να το μεταλλάξουμε. Όμως, χωρίς πολιτικό σύστημα, χωρίς πολιτικούς θεσμούς δεν μπορεί η κοινωνία να πορευτεί»
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου δηλώνοντας πως θα στηρίξει την Κυβέρνηση τόνισε:
«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε. Είμαι σίγουρος ότι η καινούργια Κυβέρνηση μπορεί να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα και γι’ αυτό θα τη στηρίξουμε μ’ όλες τις δυνάμεις και είμαι σίγουρος ότι θα είναι αυτό ένα νέο ξεκίνημα που θα μας φέρει θετικά, θεαματικά αποτελέσματα επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού και της κοινωνίας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου