Από το Antinews:
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ΄ αυτό που πριν ένα χρόνο κοροϊδεύαμε και βρίζαμε τους ξένους που μας το έθεταν ως μόνη λύση. Η υποθήκευση της χώρας ή τουλάχιστον ένα μέρος της είναι προ των πυλών. Αυτό ζήτησαν οι ξένοι δανειστές μας στο Λουξεμβούργο κατά τη δραματική συνεδρίαση παρόντος του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία το επικοινωνιακό Βατερλό της κυβέρνησης. Δεν έχει σημασία ούτε το δημοσίευμα του Spiegel ούτε οι πιέσεις για να βγει η Ελλάδα έξω από τη ζώνη του ευρώ.
Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι ότι ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο που δήθεν θα μας έσωζε από τη χρεοκοπία, ομολογούμε την αποτυχία του και ετοιμαζόμαστε για νέο Μνημόνιο. Το χειρότερο είναι ότι αυτό που γλιτώσαμε πέρυσι (όταν κάποιοι σκωπτικά μας έλεγαν να πουλήσουμε την Ακρόπολη) θα το πάθουμε πολύ σύντομα.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο το οποίο θα πρέπει να ακολουθηθεί και με εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο το οποίο θα πρέπει να ακολουθηθεί και με εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Αν για παράδειγμα η Ελλάδα πάρει άλλα 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να υποθηκεύει αντίστοιχης αξίας ακίνητα ή εταιρείες του δημοσίου, δηλαδή να βάλουμε εγγυήσεις κρατική περιουσία 50 δισ. Το σενάριο αυτό επανέφερε στην επικαιρότητα και το Bloomberg και πρόκειται για μια περσινή πρόταση της φινλανδικής κυβέρνησης. Στη δραματική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ομολόγησε την αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές, την αποτυχία της να μειώσει το έλλειμμα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, την αποτυχία της να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση.
Η ομολογία αυτή προκάλεσε την έκρηξη, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, όσο και του “φίλου” Ζ. Κλοντ Τρισέ. Επίσης, ρουκέτες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι καθώς βλέπουν ότι το ελληνικό πρόβλημα μολύνει και τις άλλες προβληματικές χώρες. Ο Τρισέ, αν και προσπάθησε να πείσει τους υπόλοιπους ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή αναδιάρθρωση με κούρεμα θα ήταν καταστροφή και για την ΕΕ, στη συνέχεια κατακεραύνωσε την Ελλάδα γιατί δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής τίποτε.
Από την άλλη, η Γερμανία εμφανίζεται στην απέναντι πλευρά, αρνείται να συναινέσει σε νέο δάνειο καθώς δεν μπορεί η κυβέρνηση Μέρκελ να φέρει μια τέτοια πρόταση στους πολίτες της. Λέγεται μάλιστα ότι ο Σόιμπλε ήταν αυτός που “κάρφωσε” τη μυστική συνάντηση αλλά και το σενάριο εξόδου από το ευρώ, στο Spiegel. Θέλει έτσι να πιέσει την Ελλάδα να λάβει πιο επώδυνες αποφάσεις, να συμφωνήσει σε μέτρα που σήμερα ούτε για αστείο δεν συζητάμε.
Ενα από αυτά είναι η υποθήκευση περιουσίας της χώρας, ακίνητης και εταιρειών.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πάρει πίσω την ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται να πουληθεί κανένα ακίνητο και μάλιστα με νόμο. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι κρατικές εταιρείες θα πουληθούν, δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν, μισθοί και συντάξεις θα συρρικνωθούν περαιτέρω.
Με τα χαρτιά της υποθήκης στις βαλίτσες τους έρχονται και οι τροικάνοι μέσα στην εβδομάδα να συζητήσουν με την κυβέρνηση. Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται η συνεδρίαση του Γιουργκρούπ την επόμενη εβδομάδα, η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου.
Η ουσία είναι ότι η χώρα κρέμεται σε μια κλωστή και το δίλημμα έχει πλέον τεθεί: Η πτωχεύουμε ή ξεπουλάμε. Και η μια και η άλλη επιλογή είναι με ένα βήμα προς το κενό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου