Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για παροχή εμπορικών παραχωρήσεων προς το Πακιστάν.
Σημειώνεται σχετικά ότι η Επιτροπή έχει προτείνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν -εν συνεχεία των πλημμυρών που είχαν πλήξει τη χώρα το 2010- με τη μορφή εμπορικών προτιμήσεων και της αυξημένης πρόσβασης πακιστανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ. "Προφανώς και υποστηρίζω την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της ΕΕ, στον βαθμό του δυνατού. Ωστόσο, δεν μπορώ να συμφωνήσω με τις προτάσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες δύο βιομηχανικοί κλάδοι της ΕΕ, η κλωστοϋφαντουργία και η βιοαιθανόλη, καλούνται να αναλάβουν το βάρος της βοήθειας", υπογράμμισε ο κ. Παπαστάμκος.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις τα τελευταία έτη συνεπεία της απελευθέρωσης του εμπορίου στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, αναφέροντας ενδεικτικά τις οξύτατες συνέπειες που υπέστησαν οι μονάδες κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, περιοχή με έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στην ΕΕ. Όσον δε αφορά στη βιοαιθανόλη, σημείωσε τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΕ για την νεότευκτη αυτή βιομηχανία. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι πρόκειται για δύο βιομηχανικούς κλάδους, στους οποίους το Πακιστάν εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό.
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε επικρίνει σε προγενέστερη παρέμβασή του στην Ολομέλεια αντίστοιχες προτάσεις για την παροχή βοήθειας στα κράτη της Βορείου Αφρικής με τη μορφή περαιτέρω παραχωρήσεων στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς γεωργικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο άλλης συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με τις "μεταβατικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών", ο κ. Παπαστάμκος τόνισε τη σημασία καθιέρωσης (με τη Συνθήκη της Λισαβόνας) μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής επενδύσεων, που θα διασφαλίζει ίσους όρους μεταχείρισης όλων των ευρωπαίων επενδυτών. Ωστόσο, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η σύναψη επενδυτικών συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να αποτραπεί το νομικό κενό και να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου υπέρ των ευρωπαίων επενδυτών.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των ευρωπαίων, οι οποίοι πραγματοποιούν επενδύσεις σε τρίτες χώρες, επιβάλλει τη διατήρηση των ισχυουσών διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει τα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι η Ελλάς έχει συνάψει 41 Συμφωνίες προστασίας και προώθησης επενδύσεων.
Δυστυχώς, το σχέδιο Κανονισμού που πρότεινε η Κομισιόν επ' ουδενί εγγυάται την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, κατά τον κ. Παπαστάμκο, ενώ οι τροπολογίες που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν καλή βάση για την έναρξη διαβουλεύσεων με το Συμβούλιο Υπουργών. Στόχοι του υπό διαμόρφωση πλαισίου θα πρέπει να είναι η διατήρηση των υφισταμένων και η απλούστευση της διαδικασίας σύναψης και θέσης σε εφαρμογή νέων διμερών συμφωνιών.
Τέλος, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του ΕΚ ως προς την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ-Ινδίας, ο κ. Παπαστάμκος υποστήριξε τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας φιλόδοξης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, επισημαίνοντας ωστόσο, την απουσία προόδου σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υπηρεσίες, τα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, οι δημόσιες συμβάσεις και οι γεωγραφικές ενδείξεις.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής εστίασε στον τομέα των Γεωγραφικών Ενδείξεων που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα ποιοτικά γεωργικά μας προϊόντα. Σημειώνεται ότι το νομοθετικό σύστημα της Ινδίας είναι ασαφές, ιδίως σε ό,τι αφορά στη διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων και στην συνύπαρξή τους με τα εμπορικά σήματα. "Η ΕΕ θα πρέπει να εμμείνει σθεναρά στη διεκδίκησή της για την ενισχυμένη προστασία όλων των Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ σε μία τόσο σημαντική αγορά, όπως η ινδική", υποστήριξε σχετικά ο κ. Παπαστάμκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου