Η ομιλία της Προέδρου Δέσποινας Καρτσιούνα, στα εγκαίνια της έκθεσης
Το δωρικό και το ωραίο παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας του Πολιτιστικού Ομίλου, η αφιερωμένη στη μάνα. Θέμα της “Ασπρόμαυρες φωτογραφίες χρωματισμένες με το συναίσθημα της μάνας”.
Το δωρικό της προσωπικότητας είναι εναρμονισμένο με τον όγκο και την επιβλητικότητα του βουνού μας και το ωραίο με την αύρα της θάλασσας που ανοίγει τους ορίζοντές μας. Καθώς το φυσικό όσο και το κοινωνικό περιβάλλον διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας. Αυτό διακρίνεις όταν μετά τη θεώρηση των φωτογραφιών συγκεντρώσεις την προσοχή σου στο βλέμμα της Λιτοχωρίτισσας μάνας και προσέξεις το χαμόγελό της και τη στάση της.
Στις 150 και πλέον φωτογραφίες της έκθεσης που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1965 κυριαρχεί η μάνα με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα του δωρικού και του ωραίου!
Προσέχεις ότι οι φωτογραφίες αποτυπώνουν χρόνια δύσκολα με πολέμους, κατοχές, οικονομική δυσπραγία και γενικά δύσκολη ζωή, παρόλα αυτά διακρίνεις στα πρόσωπα των μανάδων τη ζωντάνια, την ομορφιά της νεότητας, το δυναμισμό και την αισιοδοξία και σε άλλες φωτογραφίες την ωριμότητα σ’ ένα ηλικιωμένο πρόσωπο, με ρυτίδες που χάραξε ο χρόνος και οι δυσκολίες της ζωής με τη σοφία και την υπομονή – απέραντη υπομονή.
Αυτό αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός, γυναίκες που έμειναν ριζωμένες στον τόπο τους, άλλες που ξενιτεύτηκαν, που μορφώθηκαν ή όχι, που ταξίδεψαν, τις γυναίκες των στεργιανών και των ναυτικών που όλες έχουν κάτι κοινό το προστατευτικό, το αγαπητικό και το ελπιδοφόρο βλέμμα όταν κρατούν αγκαλιά τα παιδιά τους ή απλώνουν το χέρι πάνω στον ώμο τους και με καμάρι φωτογραφίζονται.
Το ύφος της μάνας σε άλλες είναι αγέρωχο γιατί οι καιροί το επιβάλλουν, σε άλλες συγκρατημένο και τρυφερό μ’ ένα χαμόγελο ανάλαφρο τόσο που μόλις το αντιλαμβάνεσαι οπτικά καθώς όμως σε αγγίζει σου δημιουργεί μια αίσθηση που δυσκολεύεσαι να την περιγράψεις, μόνο τη ζεις, τη βιώνεις, αυτό που λέμε συγκίνηση που τονίζεται από την αγάπη.
Οι φωτογραφίες αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα γιατί αποτυπώνουν εποχές, συνήθειες, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ήθη, έθιμα, τη μάνα στο πέρασμα του χρόνου, τη θέση της στην κοινωνία και την οικογένεια!
Οι 5 ενότητες της έκθεσης: α) μορφές της μάνας, β) η μάνα με τον πατέρα, γ) η οικογένεια, δ) οι συντροφιές, οι εκδηλώσεις και τα γλέντια, ε) οι γάμοι, διαδέχονται η μία την άλλη, χωρίς να μπορείς να βάλεις σαφή όρια ανάμεσά τους, καθώς αισθάνεσαι την ανάγκη να τις δεις όλες και συγχρόνως να συγκεντρώσεις την προσοχή σου σε κάθε μία χωριστά. Ίσως μένεις σε κάποια φωτογραφία περισσότερο γιατί το μητρικό βλέμμα το επιβάλλει.
Έτσι όπως λέει και ο Καζαντζάκης: “Καθόμασταν αντίκρυ με τη μάνα μου και ένιωσα πως ο αγέρας ανάμεσά μας ήταν γάλα και βύζαινα”.
Οι συμπατριώτες που μας εμπιστεύτηκαν τις οικογενειακές τους φωτογραφίες κειμήλια και φυλαχτά πολύτιμα είδα πως το έκαναν για να τιμήσουμε όλοι μαζί μ’ αυτή την έκθεση του Π.Ο.Λ. τη μάνα και τη δική μας μάνα.
Το πέρασμα από την έκθεση και το ξεφύλλισμα του τιμητικού λευκώματος για τη μάνα που έχουμε εκδόσει φέρνει μνήμες γαλήνιες, ανάλαφρες σαν το χάδι της μάνας και το δάκρυ της που στέκεται στο πρόσωπο της για λίγο και μετά…
Αυτές τις ωραίες στιγμές όταν τις ζούμε έχοντας δίπλα τη μάνα μας γαληνεύουμε, νιώθουμε γεμάτοι και όταν τις αναπολούμε μας γεμίζουν συγκίνηση και ανθρωπιά και άδολη αγάπη, αυτή που δείχνουμε στα παιδιά μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου