Αυτή την ώρα, συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα νέα μέτρα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, πραγματοποιείται υπό τη σκιά της προειδοποίησης της τρόικας ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα γίνει εάν δεν διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου. Σημειώνεται πως στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Από το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου πάντως είναι πιθανόν να απουσιάζει η μείωση των αφορολογήτων ορίων, η οποία ωστόσο θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Υπό εξέταση βρίσκεται το εάν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις αποδομήθηκαν πλήρως οι προτάσεις Σαμαρά, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μη ρεαλιστικές από την τρόικα. Εντός των ημερών, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά.
«Για να πάρουμε την 5η δόση, θα πρέπει σαφώς και να ψηφιστεί και το Μεσοπρόθεσμο», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9».Υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα εκβιασμού εκ μέρους των δανειστών μας αλλά πραγματικότητας. "Αν μπορούσε κανείς να βρει αυτά τα χρήματα, που χρειάζονται στη χώρα μας χωρίς Μνημόνιο, χωρίς Μεσοπρόθεσμο, χωρίς δεσμεύσεις, ας μας έλεγε τον τρόπο πως μπορούμε να το κάνουμε", είπε.
Παράλληλα, ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των συγκεντρώσεων στις πλατείες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ακούει τον ελληνικό λαό, που δεν περιορίζεται στην πλατεία Συντάγματος. "Ας μην μυθοποιούμε καμία Πλατεία Συντάγματος. Εδώ πέρα, έχουμε εθνική αναγκαιότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά, έχουμε εθνική αναγκαιότητα να μη χρεοκοπήσει η χώρα κι εμείς ακούμε μόνον αυτό. Η Πλατεία Συντάγματος ήταν, δεν ξέρω αν θα είναι αύριο, μεθαύριο ή όλες τις επόμενες ημέρες", ανέφερε.
Τι θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο
Περικοπή των φοροαπαλλαγών, εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και μετάθεση της μείωσης της φορολογίας σε βάθος χρόνου, όταν θα αρχίσει να αποδίδει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται στη συνέχεια στη Βουλή. Για το Σεπτέμβριο προβλέπεται στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά η παρέμβαση θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη και θα στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης και στην ανακούφιση των ασθενέστερων».
Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να υιοθετεί την πρόταση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ύψους 3%, φιλοδοξώντας να εισπράξει άμεσα πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με την ένταξη στον προγραμματισμό του 2011, του ΟΠΑΠ και του ΔΕΣΦΑ και τη σύμπτυξη μέχρι το τέλος του 2012, του στόχου για την είσπραξη 15 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι το 2013, δηλαδή μέσα μηνιαία έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 830 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρεται να επιμένει στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, με το επιχείρημα ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι περίπου 5 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, αναμένεται να επιβληθεί κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών, καθώς όπως σημειώνεται από τα περίπου 100 δισ. ευρώ που δηλώνονται, μόνο τα 30 δισ. ευρώ αποτελούν αντικείμενο φορολόγησης ενώ τα υπόλοιπα διαφεύγουν λόγω των πολλαπλών εξαιρέσεων, απαλλαγών και εκπτώσεων, των οποίων δρομολογείται η κατάργηση. Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στην άμεση αλλά και στην έμμεση φορολογία, αλλά και από την αναπροσαρμογή (αύξηση) των έμμεσων φόρων, ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου είναι η είσπραξη μέχρι το 2015, ποσού ύψους 6 δισ. ευρώ, ή 2,4% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου