Απαντήσεις της Υφ. Εσωτερικών στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου.
- Μειώνεται ο χρόνος των εγγυητικών επιστολών σε 18μηνο και επιστρέφονται όλες οι παλιές εγγυητικές
- Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών υγείας και από ιδιώτες ιατρούς
- Χωρίς βίζα η είσοδος των Αλβανών εργατών γης στην Ελλάδα
Μια σειρά από αλλαγές και διευκολύνσεις που μειώνουν την γραφειοκρατία και τον χρόνο διεκπεραίωσης της διαδικασίας μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης, προς όφελος των αγροτών, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στην διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου που είχε ως θέμα τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε βάρος των αγροτών από την διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης. Η συζήτηση διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2011.
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι καθυστερήσεις για την μετάκληση νομίμων αλλοδαπών εργατών γης από τους αγρότες οδηγούν σε δραματικά αποτελέσματα. Λόγω των καθυστερήσεων οι αγρότες βγαίνουν εκτός του παραγωγικού προγραμματισμού τους και μένουν οι παραγωγές στα χωράφια.
Επίσης οι μετακλητοί εργάτες γης υποχρεούνται να καταθέσουν πιστοποιητικά από κρατικά νοσοκομεία, προκειμένου να παραμείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Για παράδειγμα, πέρυσι στην Πιερία τα νοσοκομεία τους έδιναν ραντεβού για τον Οκτώβριο, όταν συμπληρωνόταν το εξάμηνο –γιατί εξάμηνη είναι η σύμβαση και η παραμονή που υπογράφουν ιδιαίτερα στις καπνοπαραγωγικές περιοχές- με αποτέλεσμα να φεύγουν οι εργάτες -οι Αλβανοί ιδιαίτερα, χωρίς να έχουν καταθέσει τις ιατρικές εξετάσεις.
Ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι το κόστος της εγγυητικής επιστολής. Ενώ η παραμονή των αλλοδαπών εργατών γης είναι εξάμηνη, οι αγρότες υποχρεούνται να καταθέσουν εγγυητική επιστολή τραπέζης από την αρχή της διαδικασίας. Πολλές φορές οι εργάτες φεύγουν λαθραία, πολλές φορές ή δεν ειδοποιούν ή φεύγουν για άλλες περιοχές και οι αγρότες χωρίς να είναι υπεύθυνοι, πληρώνουν για δυο χρόνια εγγυητική επιστολή τεράστιου ύψους. Είναι περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο. Στην Πιερία υπάρχουν τουλάχιστον εκατόν πενήντα αγρότες, οι οποίοι έχουν εγγυητικές επιστολές 2 και πλέον χρόνων και πληρώνουν στις τράπεζες ένα δυσβάσταχτο κόστος, ενώ οι εργάτες έφυγαν από την περιοχή. Οι υπηρεσίες δεν επέστρεψαν, με τη γνωστή γραφειοκρατική διαδικασία, τις εγγυητικές επιστολές. Ο αγρότης δεν είναι σε θέση να ελέγξει αν φύγει νύχτα ένας αλλοδαπός εργάτης γης και πάει να μαζέψει ελιές στην Κρήτη. Δεν μπορεί να το κάνει ο αγρότης και δυστυχώς πληρώνει.
Η κ. Τζάκρη
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Τζάκρη απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου αφού αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα για την μετάκληση των αλλοδαπών εργατών γης, ανακοίνωσε πως ήδη έχει συνταχθεί σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία δίνονται λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις επιστροφής των εγγυητικών επιστολών είναι αυστηρά οριοθετημένες από το νόμο, περιοριστικά, εξαντλητικά, σε πέντε κατηγορίες, σύμφωνα με ΚΥΑ που έχει εκδοθεί από το 2005. Τώρα, στο σχέδιο ΚΥΑ που έχει επεξεργαστεί, έχει περάσει από το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, η διάρκεια της ισχύος των εγγυητικών επιστολών, από αόριστης διάρκειας που ήταν γίνεται 18μηνης διάρκειας.
Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι δεν δεσμεύονται χρήματα των παραγωγών για αόριστο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν τα προβλήματα με τη μη λήξη των εγγυητικών επιστολών, αλλά βεβαίως και δίνεται και ένας ικανός χρόνος στη διοίκηση για να απαντήσει, για να επεξεργαστεί δηλαδή τις αιτήσεις.
Για το πιστοποιητικό υγείας, το οποίο πρέπει να πιστοποιεί ότι ο αλλοδαπός που έρχεται για εποχιακή εργασία στη χώρα μας δεν πάσχει από κάποιο από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με τα δεδομένα που βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κ. Τζάκρη τόνισε πως ότι είναι μια προϋπόθεση η οποία ανάγεται στο δημόσιο συμφέρον και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Επειδή, όμως, ακριβώς είχαν επισημανθεί τα προβλήματα, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε από τις 5.10.2010 σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, γίνονται δεκτά πιστοποιητικά υγείας όχι μόνο από νοσοκομεία, αλλά και από άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και βεβαίως ακόμη και από ιδιώτες γιατρούς, ακριβώς για να εξαλειφθούν αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Επίσης για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα στις οικείες υπηρεσίες που εκδίδουν εγγυητικές αποφάσεις για εποχιακή εργασία, να στέλνονται αυτές τις αποφάσεις στα προξενεία μας, μέσω ταχυμεταφορών είτε των ΕΛΤΑ είτε και ιδιωτικών εταιρειών. Είναι οπωσδήποτε μία διευκόλυνση.
Το συνολικό καθεστώς της εισόδου στη χώρα μας και κυρίως όταν γίνεται για εποχιακή εργασία, βρίσκεται σε αναθεώρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και λαμβάνεται υπόψη και η καινούρια κοινοτική Οδηγία για την εποχιακή απασχόληση και την εποχιακή εργασία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 2010 δεν υπάρχει υποχρέωση για βίζα στους Αλβανούς που εισέρχονται σε χώρες Σένγκεν όπως η Ελλάδα.
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπού προσωπικού, μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και βεβαίως υπάρχουν και κοινοτικοί υπήκοοι. Κοινοτικοί υπήκοοι πλέον είναι και οι κάτοικοι της Βουλγαρίας που παλαιότερα υπάγονταν και αυτοί στο καθεστώς της μετάκλησης. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 107/2006 μπορούν και αυτοί να απασχοληθούν ακόμη και για αγροτικές εργασίες. Υπάρχει, δηλαδή, ένα πλεονάζον προσωπικό νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα μας οι οποίοι θα πρέπει να έχει την προτεραιότητα απασχόλησης έναντι των οποιωνδήποτε άλλων. Πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή γιατί στην περίοδο της κρίσης πρέπει να είμαστε και ευέλικτοι και αποτελεσματικοί και να εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος.
Σε κάθε περίπτωση το καθεστώς αυτό βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Θα έρθουν καινούριες διατάξεις σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα. Γίνεται προσπάθεια να δοθούν όλες οι δυνατότητες για να μπορέσει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, να βγει από την κρίση που τον μαστίζει επίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου