Θα σκεφτόταν κανείς να κάνει την Ακρόπολη χωματερή για βιομηχανικά απόβλητα; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Στην περίπτωση του Ολύμπου, που για τους κατοίκους της Πιερίας είναι ο Παρθενώνας της Βόρειας Ελλάδας, η απάντηση δυστυχώς δεν είναι το ίδιο προφανής.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Σε ένα παλιό λατομείο στο Λιτόχωρο, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, η εταιρεία TOSOH σχεδιάζει να αποθέσει το παραπροϊόν από την παραγωγική διαδικασία της. Η εταιρεία η οποία παράγει το πρωτογενές υλικό που χρησιμοποιείται σε αλκαλικές μπαταρίες έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου και την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο η τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου αντιδρά σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το παραπροϊόν της TOSOH ενέχει πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον και ειδικότερα για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με βαρέα μέταλλα. Επιπροσθέτως τονίζουν ότι ο Όλυμπος είναι η κορωνίδα της περιοχής και θα έπρεπε να προστατευτεί και να αναδειχθεί προς όφελος και της τουριστικής οικονομίας, αντί να μετατραπεί σε χωματερή για απόβλητα.
Την Παρασκευή εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και σωματείων κατέθεσαν εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Αμμορυχείου Δίου-Ολύμπου Α.Ε. (ΔΕΑΔΟ Α.Ε.) και άσκησαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Παράλληλα η συντονιστική επιτροπή που συστάθηκε έχει αναθέσει σε μελετητή να συντάξει έκθεση για το κατά πόσο το υλικό είναι επικίνδυνο. Στο μεταξύ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τόσο το δημοτικό συμβούλιο Δίου-Ολύμπου όσο και το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδριάζουν αμφότερα μεθαύριο Τρίτη.
Ήδη οι βουλευτές του νομού Πιερίας από όλα τα κόμματα έχουν συμπαραταχθεί με τους πολίτες που αντιδρούν. Μάλιστα ο κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε αποφασισμένος να κινητοποιήσει τους κατοίκους και όλους τους φορείς στήνοντας ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία θα εμποδίσει τα συνεργεία της εταιρείας να εισέλθουν στο χώρο, για να μην πληγούν τόσο ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου όσο και τα παράλια της Πιερίας, που αποτελούν βασικούς τουριστικούς προορισμούς.
«Σε κάθε περίπτωση αφουγκράζομαι την τοπική κοινωνία. Ό,τι θέλει η κοινωνία της Πιερίας είμαι δίπλα», ανέφερε στη «ΜτΚ» η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
«Δεν είναι στον Όλυμπο»
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λιτοχώρου και εκτελών χρέη προέδρου στη ΔΕΑΔΟ Γιώργος Φαρμάκης θεωρεί ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων «σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενες από ομάδες ή πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι βρήκαν μία καλή ευκαιρία να αναδειχθούν και να πλήξουν τη δημοτική αρχή». Ο ίδιος διατείνεται ότι η συμφωνία για την εναπόθεση του παραπροϊόντος της TOSOH ήταν «μία καλή ευκαιρία να κάνουμε αποκατάσταση του λατομείου χωρίς κόστος και να κλείσουμε μία πληγή ανοιχτή εδώ και χρόνια». Το αμμορυχείο βρίσκεται στη θέση Ξηροκάμπι, που κατά τον αντιδήμαρχο «δεν έχει καμία σχέση με τον Όλυμπο, εκτός αν Όλυμπος θεωρείται όλη η Πιερία. Είναι καθορισμένη λατομική ζώνη. Μάλιστα πολλοί από αυτούς που σήμερα φωνασκούν το 1989, οπότε θεσμοθετήθηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, ήταν μέλη του τότε δημοτικού συμβουλίου και ψήφισαν να παραμείνει η περιοχή βιομηχανική και χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων». Το νταμάρι άνοιξε από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια επί δεκαετίες οι ιδιώτες ή οι εργολάβοι που έκτιζαν οικοδομές έκαναν απολήψεις αμμοχάλικου ανεξέλεγκτα, ενώ από το 1984 το λατομείο πέρασε στη δημοτική επιχείρηση. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί από πλευράς της «Green Technical Ltd», η οποία θα μετέφερε το υλικό για λογαριασμό της TOSOH, χωρίς να υπογραφεί η σχετική συμφωνία με το δήμο.
«Δεν θέλουμε χαβούζα δίπλα στον Όλυμπο»
«Το λατομείο είναι δίπλα σε γεωργικές περιοχές και περιοχή Natura», αντιτείνει η Φανή Κουτσιμανή, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατά των αποβλήτων. «Στην Ελλάδα ένας ξένος τι ξέρει; Τον Παρθενώνα και τον Όλυμπο. Θα βάζαμε σκουπίδια και βιομηχανικά απόβλητα στον Παρθενώνα;», διερωτάται. «Κι όμως στους πρόποδες του Ολύμπου λειτουργεί ΧΥΤΑ και ετοιμάζονται να γεμίσουν ένα παλιό λατομείο με απόβλητα». Σύμφωνα με την κ. Κουτσιμανή «το κακό άρχισε, όταν ο δήμος μας θέλησε να αλλάξει τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε το παλιό λατομείο να δέχεται και βιομηχανικά απόβλητα. Το σκάμμα είναι πολύ βαθύ και το έδαφος υδατοπερατό, με αποτέλεσμα τα απόβλητα να πέσουν σε απόσταση 20 μέτρων από τον υδροφόρο ορίζοντα, σε απόσταση 1.300 μέτρα από τη θάλασσα. Η συμφωνία είναι η αποκατάσταση του λατομείου να γίνει με 82.000 τόνους παραπροϊόντος, όμως η εταιρεία έχει συσσωρεύσει 600.000 τόνους παραπροϊόντος και φοβάμαι ότι, αν γίνει η αρχή, θα μετατραπεί η περιοχή σε χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων».
«Γιατί να γίνει αυτό σε μία καθαρά τουριστική περιοχή, κοντά στο αρχαίο Δίο και σε απόσταση 1.300 μέτρων από τη θάλασσα και 3 χιλιομέτρων από το Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου;», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Παλαιού Παντελεήμονα και μέλος της συντονιστικής σήμερα Γιώργος Μπούρος.
Άλλο όραμα για το μυθικό βουνό
«Θέλουμε μία υπεύθυνη άποψη ενός ειδικού για το αν όντως αυτό το υλικό καταστρέφει ή όχι τον υδροφόρο ορίζοντα. Εάν αποδειχθεί ύστερα από δύο, τρία ή πέντε χρόνια ότι όντως μολύνει, τι θα κάνουμε εκ των υστέρων; Ολόκληρη η Πιερία ζει από τον τουρισμό», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηλίας Ηλιάδης. «Εμείς οραματιζόμαστε αλλιώς την τουριστική ανάπτυξη, με επίκεντρο τον Όλυμπο. Σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θέλουμε να δημιουργηθεί το ‘Σχολείο του Ολύμπου’. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το βουνό, όπως του αρμόζει, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με την αρχαία ιστορία και φιλοσοφία. Τα απόβλητα δεν έχουν καμία θέση. Έχουμε ένα δώρο Θεού, που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», προσθέτει.
«Θεωρούμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που με πλήρη επιστημονική βεβαιότητα γινόταν αποδεκτό ότι το συγκεκριμένο απόβλητο είναι ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η εναπόθεσή του στους πρόποδες του Ολύμπου αποτελεί ανεπανόρθωτη προσβολή για ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο και υποβαθμίζει σοβαρά από κάθε άποψη την περιοχή μας και την Πιερία ευρύτερα. Κατά τον ίδιο τρόπο προσβάλλει όλους τους Πιεριείς η σκέψη και μόνο της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου και πλησίον των ακτών μας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην εξώδικο διαμαρτυρία της Συντονιστικής.
ΑΠΟΨΗ Θα καταστραφεί η εικόνα του τουριστικού προορισμού
Του Ευάγγελου Χρήστου,
καθηγητή τουριστικού μάρκετιγκ στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Το βασικό προσόν του Ολύμπου είναι το όνομά του. Υπάρχουν πολλά βουνά στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι Όλυμπος. Ως brand name είναι μοναδικό, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί σχεδόν καθόλου. Επιπλέον υπάρχει και όλη η σχέση του βουνού με το μύθο των 12 θεών του Ολύμπου, την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Και το πρώτο και το δεύτερο δεν έχουν προβληθεί επαρκώς προς τα έξω, στο κοινό που θα ενδιαφερόταν για αυτού του είδους τον τουρισμό. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο Όλυμπος δεν περιλαμβανόταν καν στην καμπάνια του ΕΟΤ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο μάρκετιγκ και προβολής, εδικά για τον Όλυμπο, γιατί δεν είναι ούτε Ρόδος ούτε Χαλκιδική, πρόκειται για ένα πολύ ειδικό αξιοθέατο, προορισμό με ιδιαίτερα ελκτικά στοιχεία και κατά συνέπεια πρέπει να προβληθεί με τον κατάλληλο τρόπο και προς συγκεκριμένο κοινό. Αυτά δεν έχουν γίνει και πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν.
Επίσης, ακόμη κι αν σχεδιαστεί η κατάλληλη στρατηγική μάρκετιγκ, οι υποδομές είναι ελλιπέστατες. Ο περιπατητικός τουρισμός και η ορειβασία αφορούν ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά στον Όλυμπο, χωρίς φυσικά να καταστραφεί το περιβάλλον. Μπορούν να γίνουν καταφύγια, να οργανωθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες, ώστε να μην απευθύνεται μόνο σε ορειβάτες αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό που δεν είναι ειδικό στο αντικείμενο, αλλά μπορεί να ασχοληθεί π.χ. με trekking, περιήγηση στο βουνό κ.λπ. Και βέβαια οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια της Πιερίας, που το χειμώνα είναι κλειστές, θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριλάβουν τις δραστηριότητες στον Όλυμπο στο πρόγραμμά τους.
Αναφορικά με τα βιομηχανικά απόβλητα, το ζήτημα δεν είναι αν είναι επικίνδυνα ή όχι. Είναι απαράδεκτο και μόνο που σχεδιάζεται να αποτεθούν εκεί. Ειδικά κάποιος που δεν έχει επισκεφθεί τον Όλυμπο λόγω του brand name, λόγω της μυθολογίας που τον περιβάλλει έχει προσδοκίες και ονειρεύεται αλλιώς την περιοχή. Αν πάει εκεί και δει τα λατομία θα πάθει σοκ! Ακόμη κι αν είναι ακίνδυνα τα απόβλητα -δεν είναι αυτό το θέμα- δεν έχουν θέση στον Όλυμπο. Αυτό θα καταστρέψει τη συνολικότερη εικόνα του τουριστικού προορισμού και την συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΉδη οι βουλευτές του νομού Πιερίας από όλα τα κόμματα έχουν συμπαραταχθεί με τους πολίτες που αντιδρούν. Μάλιστα ο κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε αποφασισμένος να κινητοποιήσει τους κατοίκους και όλους τους φορείς στήνοντας ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία θα εμποδίσει τα συνεργεία της εταιρείας να εισέλθουν στο χώρο, για να μην πληγούν τόσο ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου όσο και τα παράλια της Πιερίας, που αποτελούν βασικούς τουριστικούς προορισμούς.
«Σε κάθε περίπτωση αφουγκράζομαι την τοπική κοινωνία. Ό,τι θέλει η κοινωνία της Πιερίας είμαι δίπλα», ανέφερε στη «ΜτΚ» η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
«Δεν είναι στον Όλυμπο»
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λιτοχώρου και εκτελών χρέη προέδρου στη ΔΕΑΔΟ Γιώργος Φαρμάκης θεωρεί ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων «σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενες από ομάδες ή πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι βρήκαν μία καλή ευκαιρία να αναδειχθούν και να πλήξουν τη δημοτική αρχή». Ο ίδιος διατείνεται ότι η συμφωνία για την εναπόθεση του παραπροϊόντος της TOSOH ήταν «μία καλή ευκαιρία να κάνουμε αποκατάσταση του λατομείου χωρίς κόστος και να κλείσουμε μία πληγή ανοιχτή εδώ και χρόνια». Το αμμορυχείο βρίσκεται στη θέση Ξηροκάμπι, που κατά τον αντιδήμαρχο «δεν έχει καμία σχέση με τον Όλυμπο, εκτός αν Όλυμπος θεωρείται όλη η Πιερία. Είναι καθορισμένη λατομική ζώνη. Μάλιστα πολλοί από αυτούς που σήμερα φωνασκούν το 1989, οπότε θεσμοθετήθηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, ήταν μέλη του τότε δημοτικού συμβουλίου και ψήφισαν να παραμείνει η περιοχή βιομηχανική και χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων». Το νταμάρι άνοιξε από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια επί δεκαετίες οι ιδιώτες ή οι εργολάβοι που έκτιζαν οικοδομές έκαναν απολήψεις αμμοχάλικου ανεξέλεγκτα, ενώ από το 1984 το λατομείο πέρασε στη δημοτική επιχείρηση. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί από πλευράς της «Green Technical Ltd», η οποία θα μετέφερε το υλικό για λογαριασμό της TOSOH, χωρίς να υπογραφεί η σχετική συμφωνία με το δήμο.
«Δεν θέλουμε χαβούζα δίπλα στον Όλυμπο»
«Το λατομείο είναι δίπλα σε γεωργικές περιοχές και περιοχή Natura», αντιτείνει η Φανή Κουτσιμανή, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατά των αποβλήτων. «Στην Ελλάδα ένας ξένος τι ξέρει; Τον Παρθενώνα και τον Όλυμπο. Θα βάζαμε σκουπίδια και βιομηχανικά απόβλητα στον Παρθενώνα;», διερωτάται. «Κι όμως στους πρόποδες του Ολύμπου λειτουργεί ΧΥΤΑ και ετοιμάζονται να γεμίσουν ένα παλιό λατομείο με απόβλητα». Σύμφωνα με την κ. Κουτσιμανή «το κακό άρχισε, όταν ο δήμος μας θέλησε να αλλάξει τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε το παλιό λατομείο να δέχεται και βιομηχανικά απόβλητα. Το σκάμμα είναι πολύ βαθύ και το έδαφος υδατοπερατό, με αποτέλεσμα τα απόβλητα να πέσουν σε απόσταση 20 μέτρων από τον υδροφόρο ορίζοντα, σε απόσταση 1.300 μέτρα από τη θάλασσα. Η συμφωνία είναι η αποκατάσταση του λατομείου να γίνει με 82.000 τόνους παραπροϊόντος, όμως η εταιρεία έχει συσσωρεύσει 600.000 τόνους παραπροϊόντος και φοβάμαι ότι, αν γίνει η αρχή, θα μετατραπεί η περιοχή σε χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων».
«Γιατί να γίνει αυτό σε μία καθαρά τουριστική περιοχή, κοντά στο αρχαίο Δίο και σε απόσταση 1.300 μέτρων από τη θάλασσα και 3 χιλιομέτρων από το Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου;», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Παλαιού Παντελεήμονα και μέλος της συντονιστικής σήμερα Γιώργος Μπούρος.
Άλλο όραμα για το μυθικό βουνό
«Θέλουμε μία υπεύθυνη άποψη ενός ειδικού για το αν όντως αυτό το υλικό καταστρέφει ή όχι τον υδροφόρο ορίζοντα. Εάν αποδειχθεί ύστερα από δύο, τρία ή πέντε χρόνια ότι όντως μολύνει, τι θα κάνουμε εκ των υστέρων; Ολόκληρη η Πιερία ζει από τον τουρισμό», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηλίας Ηλιάδης. «Εμείς οραματιζόμαστε αλλιώς την τουριστική ανάπτυξη, με επίκεντρο τον Όλυμπο. Σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θέλουμε να δημιουργηθεί το ‘Σχολείο του Ολύμπου’. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το βουνό, όπως του αρμόζει, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με την αρχαία ιστορία και φιλοσοφία. Τα απόβλητα δεν έχουν καμία θέση. Έχουμε ένα δώρο Θεού, που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», προσθέτει.
«Θεωρούμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που με πλήρη επιστημονική βεβαιότητα γινόταν αποδεκτό ότι το συγκεκριμένο απόβλητο είναι ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η εναπόθεσή του στους πρόποδες του Ολύμπου αποτελεί ανεπανόρθωτη προσβολή για ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο και υποβαθμίζει σοβαρά από κάθε άποψη την περιοχή μας και την Πιερία ευρύτερα. Κατά τον ίδιο τρόπο προσβάλλει όλους τους Πιεριείς η σκέψη και μόνο της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου και πλησίον των ακτών μας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην εξώδικο διαμαρτυρία της Συντονιστικής.
ΑΠΟΨΗ Θα καταστραφεί η εικόνα του τουριστικού προορισμού
Του Ευάγγελου Χρήστου,
καθηγητή τουριστικού μάρκετιγκ στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Το βασικό προσόν του Ολύμπου είναι το όνομά του. Υπάρχουν πολλά βουνά στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι Όλυμπος. Ως brand name είναι μοναδικό, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί σχεδόν καθόλου. Επιπλέον υπάρχει και όλη η σχέση του βουνού με το μύθο των 12 θεών του Ολύμπου, την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Και το πρώτο και το δεύτερο δεν έχουν προβληθεί επαρκώς προς τα έξω, στο κοινό που θα ενδιαφερόταν για αυτού του είδους τον τουρισμό. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο Όλυμπος δεν περιλαμβανόταν καν στην καμπάνια του ΕΟΤ. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο μάρκετιγκ και προβολής, εδικά για τον Όλυμπο, γιατί δεν είναι ούτε Ρόδος ούτε Χαλκιδική, πρόκειται για ένα πολύ ειδικό αξιοθέατο, προορισμό με ιδιαίτερα ελκτικά στοιχεία και κατά συνέπεια πρέπει να προβληθεί με τον κατάλληλο τρόπο και προς συγκεκριμένο κοινό. Αυτά δεν έχουν γίνει και πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν.
Επίσης, ακόμη κι αν σχεδιαστεί η κατάλληλη στρατηγική μάρκετιγκ, οι υποδομές είναι ελλιπέστατες. Ο περιπατητικός τουρισμός και η ορειβασία αφορούν ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά στον Όλυμπο, χωρίς φυσικά να καταστραφεί το περιβάλλον. Μπορούν να γίνουν καταφύγια, να οργανωθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες, ώστε να μην απευθύνεται μόνο σε ορειβάτες αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό που δεν είναι ειδικό στο αντικείμενο, αλλά μπορεί να ασχοληθεί π.χ. με trekking, περιήγηση στο βουνό κ.λπ. Και βέβαια οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια της Πιερίας, που το χειμώνα είναι κλειστές, θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριλάβουν τις δραστηριότητες στον Όλυμπο στο πρόγραμμά τους.
Αναφορικά με τα βιομηχανικά απόβλητα, το ζήτημα δεν είναι αν είναι επικίνδυνα ή όχι. Είναι απαράδεκτο και μόνο που σχεδιάζεται να αποτεθούν εκεί. Ειδικά κάποιος που δεν έχει επισκεφθεί τον Όλυμπο λόγω του brand name, λόγω της μυθολογίας που τον περιβάλλει έχει προσδοκίες και ονειρεύεται αλλιώς την περιοχή. Αν πάει εκεί και δει τα λατομία θα πάθει σοκ! Ακόμη κι αν είναι ακίνδυνα τα απόβλητα -δεν είναι αυτό το θέμα- δεν έχουν θέση στον Όλυμπο. Αυτό θα καταστρέψει τη συνολικότερη εικόνα του τουριστικού προορισμού και την συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης.
Είναι πολύ λυπηρό να βλέπω ανθρώπους που συμπορεύτηκα και στήριξα για χρόνια σε κάθε αγώνα τους για ένα καλύτερο τόπο, να βλέπουν την πάνδημη αντίδραση κατά μιας λανθασμένης απόφασης "κατευθυνόμενη από ομάδες ή πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι βρήκαν μία καλή ευκαιρία να αναδειχθούν και να πλήξουν τη δημοτική αρχή", στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να παρουσιάσουν το λάθος σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λάθος, κύριοι διοικούντες είναι ανθρώπινο.
Η εσφαλμένη εκτίμηση των δεδομένων στη λήψη μιας απόφασης όταν διοικείς, αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Όμως, η εμμονή στο λάθος και στο σφάλμα, η αδιαφορία στις εγειρόμενες επιστημονικές διαφωνίες και στην άποψη της κοινής γνώμης της κοινωνίας που υποτίθεται υπηρετείς, γεννά υποψίες.
Κύριοι διοικούντες, την δημοτική αρχή την πλήττετε εσείς με τέτοιες εμμονικές και αλαζονικές δηλώσεις απέναντι σε πολίτες που δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις σας στον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά για να κρατήσουν καθαρό τον τόπο τους.
Αύριο κ. διοικούντες συζητάτε το θέμα της "αποκατάστασης" για δεύτερη φορά. Ένα θέμα που αντικειμενικά υποβαθμίζει τον τόπο μας και κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά από 5 - 10 χρόνια.
Αύριο κ. διοικούντες πριν ψηφίσετε για δεύτερη φορά, ακούστε την ειλικρινή αγωνία των πολιτών χωρίς "εμμονές" και τακτικισμούς.
Αύριο κ. διοικούντες πριν ψηφίσετε, δείτε το γαλάζιο της θάλασσας και τον νεφοσκεπή Όλυμπο - την μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές - και σκεφτείτε την ουσία αλλά και τον συμβολισμό της ψήφου σας.
Αύριο κ. διοικούντες πριν ψηφίσετε "μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ"!!!