Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο Γ. Μανιάτης στο συνέδριο του ECONOMIST για τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου.

 Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει σε ορίζοντα 15-20 ετών έσοδα 10-15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης.


ο υφυπουργος Υ.Π.Ε.Κ.Α. Γ. Μανιάτης
Η εκτίμηση πως σε βάθος 15-20 ετών η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε 3-4 «Πρίνους», δηλαδή 400-500 εκατ. βαρέλια, που μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα 10-15 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, είναι απολύτως ρεαλιστική, τόνισε ο κ. Μανιάτης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
  Επανέλαβε εξάλλου ότι σύντομα θα θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο με βελτιωμένα κίνητρα για τους επενδυτές (μεταξύ αυτών και η μείωση της φορολογίας στο 20 %), καθώς και για την ίδρυση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
  Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επίσης ότι σε ορίζοντα δύο ετών θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, ενώ τόνισε πως βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της αστάθειας από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.


Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιλογές για κατασκευή των νέων αγωγών φυσικού αερίου (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας, South Stream, TAP) και πετρελαίου (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) που διέρχονται από τη χώρα μας.
  Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) που θα έχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής (από Ιταλία προς Ελλάδα) σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.
  Υπογράμμισε ακόμη ότι o ITGI είναι το πιο ώριμο έργο από όσα εξετάζονται στην περιοχή και ότι η απόφαση για το έργο που θα επιλεγεί πρέπει να ληφθεί με τεχνοοικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου